Salça marketlerden hazır olarak alınabileceği gibi yaz aylarında çıkan domatesler ve biberler ile de evde hazırlanabilmektedir. Oldukça meşakkatli bir hazırlık aşaması olmasına rağmen damak çatlatan lezzeti ile yorgunluğu unutturan salça, çoğu zaman çabuk küflenmesi ile gündeme gelir. Bin bir emek ile hazırlanan veyahut da para verilerek satın alınan salçaların hızlı bozulmaları, birçok kişiyi hem zarara uğratır hem de mutsuz eder.

Bilinenin aksine salçada küfün gözlendiği an itibari ile tüm kavanozun çöpe atılması gerekir. Küf durumu kavanozun başında dahi olsa zararlı içerikler kavanozun dibine doğru hızla yayılmaktadır. Bu neden ile salçada küfün alınıp kullanıma devam edilmesi son derece yanlış ve tehlikeli bir davranıştır. Peki, salçanın çabuk küflenmesi nasıl önlenir? Salça nasıl saklanmalıdır? İşte detaylar…

SALÇA NASIL SAKLANMALIDIR?


Yemeklere lezzet veren başlıca ürünler arasında yer alan salça, çabuk küflenen ve bozulan yapısı ile bilinir. Bu neden ile olası sorunların önüne geçilebilmesi amacı ile salçanın saklama koşullarına dair bilgi sahibi olmak gerekir.


Salça, marketlerde olduğu gibi buzdolaplarının dışında saklanabilir. Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken detay dışarıda saklanacak olan salçanın kapağının henüz açılmamış olmasıdır. Kapağı bir kez açılmış olan salçanın mutlaka buzdolabında saklanması gerekir.

SALÇANIN KÜFLENMESİNİ ÖNLEYEN ETKİLİ YÖNTEMLER


Birçok kişi salçanın küflenen bölümünü çöpe atıp geri kalan kısmını yemeklerde kullanmaya devam eder. Ancak uzmanlara göre bu, son derece yanlış ve tehlikeli bir harekettir. Çünkü küf gözle görünmese dahi salça kavanozunun dibine işlemiştir. Bu neden ile küflü salçanın direkt olarak çöpe atılması gerekir.

Salçanın daha uzun süre kullanılabilmesi için birtakım basit önlemler alınabilir. O önlemlerin başında ise zeytinyağı kullanımı gelmektedir. Bunun için salçaya ilk açıldığı an itibari ile bir tahta kaşık ile zeytinyağı eklenmesi yeterlidir. Salçanın üstünü kapatan zeytinyağı, uzun süreli kullanımı sağlayacaktır.


Salçanın uzun süre tüketilmesini sağlayacak olan bir diğer seçenek ise ürünü buzlukta saklamaktır. Bu yöntemde salçayı kavanozundan çıkarın ve buzdolabı poşetine aktarın. Daha sonra bir bıçağın arkası ile buzdolabı poşetinin üzerinden olacak şekilde kareler çizin. Buzluğa attığınız salçanın küp küp olacak şekilde donduğunu göreceksiniz. Arzu ettiğiniz kadar salça küpünü yemeklerinizde kullanabilirsiniz.