Senelerce farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ülke topraklarımız zaman içerisinde gastronomisi ile de öne çıkmaya başladı. Dört bir yanı farklı lezzetlere gebe olan ülkemiz bu özelliği ile yurt dışında da adından söz ettirmeye devam ederken farklı kültürlerin yemekleri de sık sık gündeme gelmeye başladı.
Çok çeşitli kültürlerin yaşatılmaya devam edildiği ülke topraklarımızda gastronomik açıdan da yenilikler kayda geçti. Bu kapsamda son dönemlerde Balkan mutfağının birçok lezzeti de sofraların vazgeçilmezleri arasında yer almaya başladı. Özellikle Boşnak mantısının küçük büyük demeden herkesin damak zevkine hitap ettiği ve tarifi ile arama motorlarına da sık sık konu olduğu görüldü. Peki, Boşnak mantısı nasıl yapılır? Boşnak mantısı yapımının püf noktaları neler? İşte ayrıntılar…
BOŞNAK MANTISI İÇİN GEREKEN MALZEMELER
Tek bir hamur ile koca tepsiyi dolduran Boşnak mantısı için gereken malzemeler şu şekildedir:
· 5 su bardağı un, 2 su bardağı ılık su, 1 çay kaşığı tuz (hamuru için)
· 1 tane soğan, 400 gram orta yağlı dana kıyma, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber (harcı için)
· 1 çay bardağı sıvıyağ, 200 gram tereyağı (yufkaları yağlamak için)
· 2 kase sarımsaklı yoğurt, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı (servisi için)
BOŞNAK MANTISI NASIL YAPILIR?
Mantı’ denince akla gelen Kayseri mantısından çok daha farklı yapım aşamaları bulunan bu mantı türü, bir hayli zahmetli yapım aşamalarına sahiptir.
Boşnak mantısı için ilk olarak hamur hazırlanmalıdır. Bunun için su ve tuz karışımına azar azar un eklenmeli ve sonrasında da hamur güzelce yoğurularak yumuşak bir kıvam elde edilmelidir. Kıvamı yakalanmış olan hamur üzeri örtülerek dinlendirmeye bırakılmalıdır.
Hamur bir tarafta bekletilirken kıymalı iç harcın yapımına geçilebilir. Çiğden hazırlanacak olan harç için tüm malzemeleri bir kapta karıştırmak yeterlidir. Yanı sıra bir taraftan sıvı yağ ve tereyağı ocağa alınmalıdır. Burada yağlar ısındıkça üzerlerinde oluşan köpüğün alınması önemlidir.
Boşnak mantısının diğer yapım aşamaları ise şu şekilde sıralanabilir:
· Dinlenen hamuru sekiz eş parçaya bölün ve bezelerin üzerlerini bir kez daha temiz bir örtü ile örtün.
· Yaklaşık olarak 1 saat kadar bekledikten sonra bir bezeyi bir karış olacak şekilde açın ve bir tabağa koyarak üzerini yağ ile kaplayın.
· Bu işlemi diğer bezeler için de uygulayın
· Bir bezeyi tezgahın veya masanın üzerine alın ve kenarlarından çekiştirerek olabildiğince inceltin.
· İç harçtan arzu ettiğiniz kadar alın ve açtığınız hamurun üzerine şerit şeklinde dizinde.
· Yufkayı sıkıca sararak rulo yapın.
· Ruloyu dörder cm’lik küçük parçalara bölün. Açıkta kalan kenarları alt kısımda birleştirerek fırın tepsinize dizin.
· Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına tepsinizi yerleştirin.
· Yaklaşık olarak 30 dakika kadar pişen mantılarınızı fırından alın.
· Mantılarınızı, hazırladığınız yoğurt- yağ karışımı ile birlikte servis edin. Afiyet olsun!
BOŞNAK MANTISI YAPIMININ PÜF NOKTASI
Boşnak mantısı yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli püf nokta yufkanın son derece ince olmasıdır. Kalın yufka hem harcın pişmemesine hem de mantının içinin hamur kalmasına yol açacaktır.