Türkiye’de siyaset yapanlar yine birbirine zıt iki görüş etrafında toplanmış durumdalar.
Kimi siyasiler Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ile beraber bırakın yeni bir anayasa yapmayı, menemen bile yapmayacaklarını açıklarken kimi siyasiler de böyle bir lükslerinin olmadığını ve Erdoğan olmadan bir şey yapılamayacağını ileri sürüyorlar.
Yani bir kesim Erdoğan ile olmaz derken diğer kesim Erdoğan olmadan olmaz diyor!
Hangisi haklı, hangisi haksız gibi bir değerlendirme yapma durumunda değiliz.
Biz “her iki tarafın da kendilerine göre haklı nedenleri olabilir” diye düşünüyoruz.
Ancak “Erdoğan olmadan olmaz” diye düşünenlerin ellerinin biraz daha zayıf olduğunu görüyoruz.
Siyasi gelecekleri konusunda tereddütler yaşayanlar, önlerindeki engelleri ancak Erdoğan ile aşabileceklerini düşünüyor olabilirler.
Böyle düşünenler “demokratikleşme herkesi ilgilendiren bir mesele” diyerek, kimsenin “ben küsüm, oynamıyorum” deme gibi bir yaklaşım içinde olmaması gerektiğini savunuyorlar.
Ve yeni anayasa hazırlığı için kurulacak masada herkesin yer alması gerektiğini ifade ediyorlar.
Tamam, yeni anayasa için kurulacak masada herkes yerini almalı ama masada hangi şartlar altında oturulacak!
Herkes eşit hakka mı sahip olacak, yoksa birileri her isteğini anayasaya koydururken diğerleri figüran rolü mü oynayacak!
Erdoğan ile bırakın yeni anayasa yapmayı, menemen bile yapmayız diyenlerin bu hususta oldukça kaygılı oldukları görülüyor.
Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer misali geçmişte birçok kere Erdoğan ile birlikte hareket etmeyi deneyen ama her seferinde sukutuhayale uğrayanlar şimdi tedbiri elden bırakmamaya çalışıyor olabilirler.
Erdoğan ile birlikte yeni anayasa yapmak için masaya oturmaya hazır olanlar, bir yandan da beklentilerinin karşılanmadığı durumlarla karşı karşıya kaldıklarını ilan ediyorlar.
Çıkarılması beklenen af yasası ile ilgili beklentilerinin karşılanmadığını beyan ederek dağ fare bile doğurmadı açıklamasını yapıyorlar.
Af yasasında dağ fare bile doğuramazken yeni Anayasa konusunda beklenti içine girmeleri ne kadar sağlıklıdır?
Korkarız ki böyle bir çalışmanın sonunda yapacakları en olumlu açıklama dağ fare doğurdu demekten başka bir şey olmayacaktır.
Evet, Türkiye siyaseti oldukça zorlu günlerden geçiyor.
Bakalım neler olacak, neler yaşanacak.