Yılın ikinci yarısına ilişkin maaş artışı hesabında artık üç aylık veri bulunuyor. Temmuz ve ağustosun ardından eylül ayında yüzde 1,84'lük enflasyon gerçekleşmesiyle üç aylık birikimli oran yüzde 5,57 oldu. Yıllık enflasyonun yüzde 29,73 seviyesinde gerçekleşmesi de ekonominin genel görünümünü ortaya koydu.

Ancak milyonlarca kişinin beklediği Ocak 2027 zammı henüz kesinleşmedi. Bunun temel nedeni, maaş artışında altı aylık enflasyonun esas alınması. Önümüzdeki üç ayın verileri açıklandığında bugün ortaya çıkan yüzde 5,57'lik tablo son halini alacak.

SGK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİ İÇİN İLK TABLO NETLEŞTİ

SSK ve Bağ-Kur emeklileri açısından hesaplama doğrudan gerçekleşen enflasyona dayanıyor. Bu nedenle üç aylık yüzde 5,57'lik oran, Ocak ayında uygulanacak artış için şu ana kadar oluşan seviyeyi gösteriyor.

Ekim ayında açıklanacak yeni veriyle birlikte oran yeniden yükselecek ya da daha sınırlı bir artış yaşanacak. Aynı süreç kasım ve aralık verileriyle devam edecek. Altı aylık toplamın ortaya çıkmasıyla birlikte emekli aylıklarına yapılacak zam kesinleşecek.

Burada özellikle aralık ayı verisi belirleyici olacak. Çünkü 2026'nın ikinci yarısının tamamını kapsayan hesap ancak yılın son enflasyon rakamının açıklanmasıyla tamamlanabilecek.

MEMUR MAAŞI İÇİN ENFLASYON FARKI ÇIKTI MI?

Memur ve memur emeklileri için eylül itibarıyla henüz enflasyon farkı oluşmadı. Bunun sebebi, 2026'nın ikinci yarısında uygulanan yüzde 7'lik toplu sözleşme artışının üç aylık enflasyon olan yüzde 5,57'nin üzerinde bulunması.

Altı aylık enflasyonun yüzde 7'yi geçmesi halinde aradaki fark memur maaşlarına yansıtılacak. Hesaplamalarda, mevcut üç aylık seviyenin ardından yaklaşık yüzde 1,36'lık ilave enflasyon oluşması kritik eşik olarak öne çıkıyor.

Bunun üzerine 2027'nin ilk altı ayı için belirlenen yüzde 5'lik toplu sözleşme artışı uygulanacak. Böylece memurların Ocak ayındaki toplam artışı, yılın ikinci yarısındaki enflasyon farkının oluşup oluşmamasına göre şekillenecek.

GÖZLER EKİM, KASIM VE ARALIK VERİLERİNDE

Maaş hesabında sıradaki üç açıklama, mevcut tablonun yönünü belirleyecek. Ekim enflasyonu ara hesaplamayı güncelleyecek, kasım verisi tabloyu biraz daha netleştirecek ve aralık rakamı nihai oranı ortaya çıkaracak.

Bu süreçte yüzde 5,57'lik rakamın emekliler için bugünden kesinleşmiş altı aylık zam anlamına gelmediği unutulmamalı. Aynı şekilde memurlar açısından da henüz kesin bir enflasyon farkından söz edilemiyor.

Ocak 2027 maaşlarına ilişkin nihai tablo, yılın son enflasyon verisiyle birlikte ortaya çıkacak. Böylece hem emeklilerin hem de memur ve memur emeklilerinin yeni maaşları için yapılacak hesaplama tamamlanmış olacak.

Kaynak: Haber Merkezi