Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından paylaşılan son verilere göre, Türkiye'nin günlük elektrik üretim ve tüketim tablosu netleşti.
Enerji arzının talebi geride bıraktığı günde, elektrik üretiminde aslan payı yenilenebilir enerji kaynaklarından hidroelektriğin oldu. Enerji ticareti verileri de dışsatımdaki pozitif tabloyu gözler önüne serdi.
- Gün Ortasında Tüketim Zirve Yaptı
Günlük yaşamın ve sanayinin en yoğun olduğu saatler, elektrik kullanım verilerine de doğrudan yansıdı. Dün saatlik bazda en yüksek elektrik tüketimi 49 bin 78 megavatsaat ile tam gün ortasında, saat 12.00’de gerçekleşti.
Günün en düşük tüketim seviyesi ise sabaha karşı saatlerde görüldü. Tüketim, saat 05.00'te 34 bin 153 megavatsaate kadar geriledi.
- Üretim, Tüketimi Geride Bıraktı
TEİAŞ verilerine göre Türkiye, ihtiyaç duyduğu enerjiden daha fazlasını üretmeyi başardı.
Günlük bazda toplam rakamlara bakıldığında;
-
Toplam Elektrik Üretimi: 1 milyon 55 bin 202 megavatsaat
-
Toplam Elektrik Tüketimi: 1 milyon 36 bin 271 megavatsaat olarak kayıtlara geçti.
- Üretimde Aslan Payı Barajların
Elektrik üretiminde kaynak dağılımı da dikkat çekiciydi. Temiz enerji kaynaklarının ön plana çıktığı tabloda ilk sırayı barajlar aldı.
Enerji üretiminin en büyük üç dinamosu şu şekilde sıralandı:
-
Barajlı Hidroelektrik Santralleri (HES): %23,7
-
İthal Kömür Santralleri: %22,3
-
Linyit Santralleri: %11,6
- Elektrik İhracatında Pozitif Tablo
Enerji ihtiyacını kendi iç kaynakları ve santralleriyle karşılayan Türkiye, dış ticarette de aktif bir gün geçirdi.
Dün sınır ötesine satılan (ihraç edilen) elektrik miktarı 20 bin 556 megavatsaat olurken, dışarıdan alınan (ithal edilen) elektrik ise yalnızca 1.677 megavatsaat seviyesinde kaldı.





