Kütahya‘da yaşayan ilköğretim okulu öğrencisi, depremin insanlar ve binalara verdiği zararı azaltmak amacıyla 4 bileşeni kullanarak ‘‘mukavemetli tuğla‘‘ üretmeyi başardı.

Fatih İlköğretim Okulu 6‘ncı sınıf öğrencisi Mirsad Akdemir (12), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu‘nca (TÜBİTAK) düzenlenen ‘‘Bu Benim Eserim‘‘ proje yarışmasına, okulun Fen ve Teknoloji Öğretmeni Fatih Bozyiğit rehberliğinde hazırladığı ‘‘Bu Bir İlk; Benim Yaldeday Tuğlam‘‘ projesiyle katıldı. Bursa‘da 7 ili kapsayan bölge elemelerinde 3 bin 214 proje arasında yapılan değerlendirmede başarılı görülen proje, gelecek ay Ankara‘da gerçekleştirilecek Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.

Mukavemetli tuğla‘yı 16‘ncı denemede buldu

Akdemir, projenin çıkış noktasının, son yıllarda yıkıcı etkilere yol açan yurt içinde Marmara, Simav, Van, yurtdışında Haiti, Japonya ve Meksika depremleri olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: "Son yıllardaki büyük depremlerin yeryüzünde meydana getirdiği mal ve can kayıplarının yapılardan kaynaklandığını gördük. Bu konuda Dumlupınar, Pamukkale ve Muğla üniversitelerden uzmanların da görüşlerine başvurduk. Tuğlayı mukavemetli kılmak için A, B, C ve D maddelerini kullandık. Bu maddelerin isimlerini patent başvurusunda bulunulacağı için şimdilik veremiyoruz.‘‘dedi.

Muhabir: Haber Merkezi