Saadet Partisi milletvekili Birol Aydın, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada son günlerde gündeme gelen fon skandalını değerlendirdi. Skandalın yalnızca kişiler üzerinden ele alınmasının yeterli olmayacağını belirten Aydın, iktidarın ortaya çıkardığı sistemi ve bu sistemin beslediği ahlak anlayışını sorgulamak gerektiğini söyledi. Aydın’ın konuşmasında öne çıkan başlık ise toplumun geçim sıkıntısı yaşadığı bir dönemde bazı isimlerin servet birikimine ilişkin eleştirileri oldu.

“BUNLARIN TOKLUK SINIRI KAÇ MİLYAR DOLAR?”
Türkiye’de açlık ve yoksulluk sınırlarının her ay gündeme geldiğini hatırlatan Birol Aydın, servet ve kazanç tartışmalarına farklı bir soruyla dikkat çekti. Aydın, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Değerli arkadaşlar; siz, biz, aziz milletimiz, herkes şunu biliyor: Bu ülkede bir açlık sınırı var, bir yoksulluk sınırı var. Ve bu rakamlar her ay düzenli olarak gündemde herkesin diline pelesenk olur; açlık sınırı, yoksulluk sınırı... Peki bu ülkenin tokluk sınırı nedir? Birileri kaç ihale aldıkları zaman doyacaklar? Ne kadar hisseyi, ne kadar imar rantını aldıkları zaman doyacaklar? Biz bunu bilmiyoruz.”
Aydın, sözlerini daha da ileri taşıyarak servet birikimine ilişkin eleştirilerini sürdürdü. “Bunların tokluk sınırı kaç milyar dolardır, kaç tapudur, kaç ihaledir?” sorusuyla iktidar çevrelerindeki kazanç ilişkilerine dikkat çekti.
“KİŞİLERİ DEĞİL, SİSTEMİ KONUŞMAMIZ GEREKİYOR”
Fon skandalının yalnızca adı geçen kişiler üzerinden değerlendirilmesine karşı çıkan Aydın, meselenin arkasındaki siyasi ve ekonomik yapının sorgulanması gerektiğini belirtti. Aydın, “Değerli arkadaşlar, yani bu ortaya çıkan tabloda biz kişileri değil aslında sistemi konuşmamız gerekiyor. İktidarın ürettiği bu tipolojiyi, bu ahlakı sorgulamamız gerekiyor. Zira çürüme buradan başlıyor” dedi.
Devletin kişiselleştirilmesi ve kişilerin devletleştirilmesinin sonuçlarının yaşandığını ifade eden Aydın, fon ve borsa üzerinden elde edilen kazançlara ilişkin eleştirilerde bulundu. Aydın, “Fatma Betül Hanım zincirin kaçıncı halkası acaba?” diye sorarak meselenin daha geniş bir çerçevede araştırılması gerektiğini dile getirdi.
Konuşmasında milyarlarca dolarlık servet tartışmalarına da değinen Aydın, “Yatayına ve dikeyine zinciri takip edersek bugün konuştuğumuz rakamlar çok mütevazı rakamlar kalır. Ne 2 milyar doları, ne 10 milyar doları, ne 20 milyar doları...” ifadelerini kullandı. Aydın, bazı kesimlerin borsa, fon ve hisse kazançları üzerinden servet elde ettiğini öne sürerek bu tablonun sorgulanması gerektiğini savundu.
“UCU NEREYE VARIYORSA VARSIN, KOMİSYON KURALIM”
Konuşmasının başında adalet vurgusu yapan Birol Aydın, Kur’an-ı Kerim’in Nisa suresinin 135. ayetine atıfta bulundu. Ayetteki adalet ve doğru şahitlik çağrısını hatırlatan Aydın, “Dilinizi eğip bükerseniz...” ifadesini aktararak bunun günlük dille, “Dilinizi eğip bükmeyin, yani şahitlik ederken kıvırmayın” anlamına geldiğini söyledi.
Aydın, doğrudan veya dolaylı olarak iktidara destek veren isimlerin de yaşananlar karşısında adil bir tutum sergilemesini istedi. Fon skandalının tüm yönleriyle araştırılması gerektiğini belirten Saadet Partili vekil, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Onun için elimizde bir imkân var; bu tokluk sınırı olmayanları bu milletin sırtından hep beraber atalım. Bir komisyon oluşturalım, ucu nereye varıyorsa varsın arkadaş. Temizlenelim, arınalım diyorum.”





