ABD‘nin Afganistan‘dan işgalci güçlerle birlikte savaşacak asker istemesine tepkiler sürüyor. Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya yaptığı açıklamada Afganistan‘a asker göndermek de, bulundurmak da işgal suçuna ortak olmaktır" dedi.
Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya yaptığı açıklamada Afganistan‘a asker göndermek de, bulundurmak da işgal suçuna ortak olmaktır" dedi.
Ekim 2001‘den bu yana NATO adına sürdürülen işgal yüzünden Afgan halkının büyük acılar yaşadığını hatırlatan Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya, "İşgalciler, Afganistan‘da yoğun işkence ve zulüm politikaları uyguladılar, uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış silahlarla sayısız masumu katlettiler. Tüm bu vahşete rağmen Afgan halkı Taliban öncülüğünde güçlü bir direniş sergileyerek işgalcileri büyük bir çıkmaza soktu. Muhtelif zamanlarda Afganistan işgalinde rol alan NATO komutanlarının beyanlarında bu durum açıkça itiraf edilmiştir. Öyle ki Irak ile birlikte Afganistan başarısızlığı da geçtiğimiz yıl yapılan Amerikan seçimlerinde etkili olmuş ve yenilginin sorumlusu olarak algılanan Bush‘un Cumhuriyetçi Partisinin seçimleri kaybetmesinde rol oynamıştı" dedi.
ABD‘de Cumhuriyetçilerin seçim kaybetmesini Afganistan işgaline bağlayan Kaya, "Ne var ki yeni Başkan Obama ile birlikte ABD‘nin Afganistan politikasında bir değişiklik olmadı. Bilakis Obama seçim sürecinde vaat ettiği üzere Afganistan‘da işgali derinleştirme politikasına yönelmiş görünüyor. Yenilgi ve çaresizlik ABD‘yi sonuçsuz kalacağı herkesçe görülen yeni arayışlara itiyor. Halen Afganistan‘da bulunan toplam 112 bin civarındaki işgal ordusu içinde 70 bin asker bulunduran ABD önümüzdeki günlerde bu ülkeye 30 bin ilave asker göndermeyi planlıyor. Bu arada ABD işgal bataklığına taze kuvvet gömme planına "müttefik"i konumundaki ülkeleri de dâhil etmeye çalışıyor" diyor.





