Gazze'de on binlerce sivili katleden İsrail yönetiminin en tepesindeki ismin BM kürsüsüne çıkması ABD'de tansiyonu zirveye taşıdı.



Manhattan'ın kalbinde toplanan yüzlerce aktivist, "Soykırımı durdurun" sloganlarıyla sokakları inletirken, New York Polis Departmanı (NYPD) yolu trafiğe kapatan kalabalığa sert müdahalede bulundu.

Ünlü Oyuncular Polis Aracında

BM Genel Merkezi yakınlarındaki 1. Cadde'yi trafiğe kapatan "Barış İçin Yahudi Sesi" (Jewish Voice for Peace) üyelerinin eylemi, dünya basınının gündemine oturdu.

ABD'nin İsrail'e sağladığı silah desteğinin kesilmesini talep eden grubun dağılmaması üzerine polis ekipleri düğmeye bastı.

Operasyonda, Oscar ödüllü 79 yaşındaki efsanevi oyuncu Susan Sarandon ile Emmy ödüllü Hannah Einbinder'ın elleri arkadan kelepçelenerek polis otobüslerine bindirildiği görüldü.

Gözaltına alınanlar arasında New York Şehir Konseyi üyesi Chi Osse, komedyen Caleb Hearon ve eski asker Chelsea Manning'in de bulunduğu aktarıldı.

"Soykırımın Mimarı Konuşuyor"

Eylemin organizatörlerinden Jay Saper, ABD hükümetinin suç ortaklığına dikkat çekerek tepkisini dile getirdi.

Saper'in, "Şu anda, Gazze'deki soykırımın mimarı konuşma yaparken buradayız. Adaleti sağlamanın yolu, ABD'nin bu süregelen soykırımdaki suç ortaklığına son vermeye çalışmaktan geçiyor" şeklindeki sözleri kaydedildi.

New York Belediye Meclis Üyesi Diana Moreno ise, "Burada çok net bir mesaj var, Binyamin Netanyahu bir savaş suçlusudur" diyerek İsrail Başbakanı'na yüklendi.

Kariyer Baskısına Boyun Eğmediler

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı en yüksek perdeden ses çıkaran Hollywood yıldızları, sektördeki baskılara rağmen geri adım atmadı.

Daha önce Filistin'e verdiği destek nedeniyle ajansların boykotuna uğradığını ve bazı rollerini kaybettiğini açıklayan Sarandon'ın eylemlerdeki direnişini sürdürdüğü vurgulandı.

Genç oyuncu Einbinder'ın ise eylem öncesi yaptığı, "Hükümetimiz Filistin'deki soykırımı tamamen finanse ederken sessiz kalmayacağız. Susmanın bedeli çok daha ağır" açıklaması dikkat çekti.

BM Salonu da Boşaldı

Dışarıda yükselen protesto sesleri, Birleşmiş Milletler Genel Kurul salonunda da yankı buldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kürsüye yürüdüğü anlarda, pek çok ülke delegesinin tepki amacıyla salonu terk ettiği bildirildi.





