Rekor üstüne rekor kırarak yatırımcısının yüzünü güldüren altında rüzgar tersine döndü. Haftanın ilk günlerinde küresel piyasalarda zayıflayan dolar ve ABD'nin borç yüküne dair endişelerle coşan ons altın, 4.697 dolara kadar tırmanmıştı. Yurt içinde gram altın 7.123 TL ile tarihi zirveyi görürken, haftanın ikinci yarısında başlayan kâr satışları ve faiz baskısıyla ons fiyatı 4.445 dolara kadar çekildi. Yaşanan bu ani gerileme Kapalıçarşı’da ve ekran başındaki yatırımcılarda kafaları karıştırdı.

Altında Fed Etkisi Gram Ve Çeyrek Altın Yeniden Fırladı (4)

FED ALTININ ÖNÜNÜ KESTİ

Yükseliş trendini bozan ana etken ABD Merkez Bankası (Fed) cephesinden gelen açıklamalar oldu. ABD ekonomisinin güçlü seyrini koruması ve yüksek gelen enflasyon verilerinin ardından Fed Başkanı Kevin Warsh'ın Jackson Hole toplantısındaki şahin mesajları piyasayı sarstı. Faiz artırım ihtimallerinin yeniden masaya gelmesiyle ABD tahvil faizleri tırmanışa geçerken, faiz getirisi bulunmayan altın tarafında sert baskı oluştu.

Altında Fed Etkisi Gram Ve Çeyrek Altın Yeniden Fırladı (2)

WALL STREET İKİYE BÖLÜNDÜ: İŞTE DEV ANKETİN SONUÇLARI

Sert düşüşün ardından gözler yeni haftaya çevrilirken Kitco News'in 21 uzman analistle yaptığı ankette görüş birliği sağlanamadı:

  • Yükseliş Bekleyenler: Analistlerin %48'i (10 kişi) yeni haftada fiyatların toparlanacağını savundu.

  • Düşüş Bekleyenler: 6 analist geri çekilmenin süreceğini öngördü.

  • Yatay Seyir: 5 analist fiyatların sabit kalacağını tahmin etti.

Bireysel yatırımcı cephesinde ise iyimserlik korundu. 207 kişinin katıldığı çevrimiçi ankette küçük yatırımcıların %59'u pazartesi itibarıyla yeni haftada yükseliş beklediğini ifade etti. Katılımcıların %21'i düşüş, %20'si ise yatay seyir yönünde oy kullandı.

Altında Fed Etkisi Gram Ve Çeyrek Altın Yeniden Fırladı (1)-1

KÖTÜ SENARYODA 4.360 DOLAR UYARISI

Düşüşün süreceğini öngören Bannockburn Global Forex Genel Müdürü Marc Chandler, güçlü dolar vurgusu yaparak ilk kritik desteğin 4.440 dolar olduğunu belirtti. Bu seviyenin kırılması halinde ons altının 4.360 dolara kadar inebileceği kaydedildi. Söz konusu senaryoda zirveden yaşanan toplam kayıp 337 dolara ulaşacak. Öte yandan Kıdemli Piyasa Stratejisti James Stanley ise bu düşüşü bir felaket değil, "sağlıklı bir düzeltme" olarak yorumlayarak ABD'nin borç stoku ve harcamalarının ana yükseliş trendini koruduğunu aktardı.

Kaynak: HABER MERKEZİ