Savaş çanlarının çaldığı ilk günlerde güvenli liman diyerek kuyumculara koşan yatırımcı, rüzgarın tersine dönmesiyle birlikte elindeki varlıkları hızla elden çıkarmaya başladı. Yastık altındaki birikimlerini ve bankalardaki altın mevduatlarını bozduran vatandaşın bu ani refleksi, piyasalardaki dengeleri adeta altüst etti.

Hesaplardan 726 Milyon Dolar Uçtu

Merkez Bankası'nın 24 Nisan haftası verileri, açıklandı.

Kur etkisinden arındırılmış rakamlara göre, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatında 1 milyar 18 milyon dolar erime yaşandı.

Düşüşün kaynağı kıymetli maden hesapları oldu.

Sadece bir hafta içinde gerçek kişilerin altın hesaplarından 610 milyon dolar, şirketlerin hesaplarından ise 116 milyon dolar çıkış yapıldı.

Yaşanan bu kayıp, 26 Nisan 2024'te görülen 734 milyon dolarlık kayıptan sonra gerçekleşen en sert düşüş olarak kayıtlara geçti.

Yabancı Alımda

Yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarına olan iştahı arttı.

Ateşkes süreciyle birlikte son üç haftadır yabancı yatırımcının devlet tahvili ve hisse senetlerinde kesintisiz alım tarafında kaldığına dikkat çekildi. Bu dönemde tahvillere 1 milyar 149 milyon dolar, hisse senetlerine ise 1 milyar 337 milyon dolar sıcak para girdiği belirtildi. Savaşın başladığı 28 Şubat'tan bu yana hisse senetlerindeki hasarın tamamen onarıldığı ve yabancıların net alıcı pozisyonuna geçtiği vurgulandı.

Merkez'in Rezervleri Eridi

Vatandaşın satış dalgasına Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erime de eşlik etti.

Kurumun toplam rezervlerinin bir haftada 3 milyar 415 milyon dolar azalarak 171 milyar 52 milyon dolara gerilediği aktarıldı.

Net uluslararası rezervlerin 54 milyar 230 milyon dolara, swap hariç net rezervlerin ise 36,4 milyar dolara indiği kaydedildi. Aynı dönemde altın rezervlerinde yaşanan 2,5 milyar dolarlık kayıp da dikkatlerden kaçmadı.

Piyasalardaki bu sert satış dalgasının ardından altın fiyatlarının yeni haftada çizeceği rota ve ekonomi yönetiminin atacağı yeni adımlar merak ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi