Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Klinik Şefi ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Nurullah Günay, acil servisine gelen hastaların yüzde 65‘inin ‘tıbbi acil hasta‘ olmadığını söyledi.
Hastanelerin acil servislerine giden birçok hasta ‘acil vaka‘ olarak değerlendirilmiyor. Bunlardan sadece hayati tehlikesi ya da kritiği olan hastalar, hastanelerin acil tıbbi müdahale alanına giriyor. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nde acil servise gelen hastalar ise, ‘muayene, resüsitasyon, monitörlü tedavi ve travma‘ olarak 4 birimde tedavi ediliyor. Bu birimler Sağlık Bakanlığı‘nın acil hastalar için adlandırdığı "kırmızı, yeşil ve sarı" alanlar olarak ayrılıyor.
Yüzde 65‘i ‘acil tıbbi hasta‘ değil
Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Klinik Şefi ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Nurullah Günay, acil servise gelen hastaların Ağustos ayından Ekim ayına kadar olan 2,5 aylık verilerini değerlendirdi. Doç. Dr. Nurullah Günay, acil servise alınan her hastanın ‘tıbbi acil hasta‘ olmadığını söyleyerek, "Ağustos ayında acil tıbbi hasta sayımız 8 bin 916 iken acil olmayan hasta sayımız ise 22 bin 542. Eylül ayında, 9 bin 12 acil tıbbi hastamız varken, 23 bin 561 acil olmayan hasta sayımız var. Ekim ayında ise bugüne kadar olan acil tıbbi hasta sayımız 4bin 651 iken, acil olmayan hasta sayımız ise 11 bin 888 kişi. Elimizdeki 2.5 aylık verilere bakarsak yüzde 60-70 acil tıbbi vaka olmayan hastalar acil servisimize başvurmuş. Yani ortalama yüzde 65‘i acil tıbbi hasta değil" dedi.





