Diyanet İşleri Başkanlığının 2027 dini günler takvimine göre Ramazan ayı 8 Şubat Pazartesi günü başlayacak. İlk sahur 7 Şubat'ı 8 Şubat'a bağlayan gece yapılacak, Ramazan Bayramı ise 9 Mart Salı günü başlayacak. Kadir Gecesi ve Kurban Bayramı tarihleri de resmî takvimde yer alıyor.
Ramazan ayının 2027 yılında hangi tarihe denk geleceği, oruç ibadetini yerine getirecek vatandaşların takvim planlamasında öne çıkıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini günler listesinde ilk oruç, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı tarihleri yer alıyor. Hicri takvime göre belirlenen Ramazan, 2027 yılında şubat ayında başlayarak mart ayının ilk haftasının ardından sona erecek. İlk sahur için 7 Şubat gecesi sofralar kurulacak.
Ramazan ayı 8 Şubat 2027 Pazartesi günü başlayacak
Diyanet İşleri Başkanlığının takvimine göre 2027 yılında Ramazan ayının ilk günü 8 Şubat Pazartesi olarak belirlendi. Hicri takvimde 1 Ramazan 1448 tarihine karşılık gelen bu gün, aynı zamanda yılın ilk orucunun tutulacağı tarih olacak. Ramazan ayı 8 Mart Pazartesi günü sona erecek ve 9 Mart Salı günü Ramazan Bayramı başlayacak.
2026 yılında 19 Şubat'ta başlayan Ramazan ayı, 2027'de 11 gün daha erken karşılanacak. Bu değişiklik, hicri takvimin Ay'ın hareketlerini esas alması ve miladi takvimden daha kısa olması nedeniyle her yıl yaşanıyor. Böylece oruç dönemi yıllar içerisinde farklı mevsimlere denk geliyor.
İlk sahur 7 Şubat'ı 8 Şubat'a bağlayan gece yapılacak
2027 yılının ilk sahuru, 7 Şubat Pazar gecesini 8 Şubat Pazartesi gününe bağlayan saatlerde yapılacak. Oruç tutacak vatandaşlar, bulundukları il ve ilçenin imsak vaktine kadar sahur yapabilecek. İlk oruç ise 8 Şubat Pazartesi günü akşam ezanıyla birlikte açılacak.
İmsak ve iftar saatleri şehirlerin coğrafi konumuna göre farklılık gösteriyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerde uygulanacak vakitler, Diyanet İşleri Başkanlığının namaz vakitleri ve Ramazan imsakiyesi üzerinden takip edilebilecek. Sahur ve iftar saatleri Ramazan boyunca günlük olarak değişecek.
2027 Ramazan ayı 29 gün sürecek
Diyanet'in yayımladığı dini günler listesine göre 2027 Ramazan ayı 29 gün sürecek. İlk orucun tutulacağı 8 Şubat'tan bayram arefesi olan 8 Mart'a kadar oruç ibadeti yerine getirilecek. 9 Mart'ta Şevval ayının başlamasıyla Ramazan sona erecek.
Ramazan'ın son günlerine denk gelen Kadir Gecesi de mart ayında idrak edilecek. Diyanet takviminde bu gece için 5 Mart 2027 Cuma tarihi gösteriliyor. Ramazan Bayramı arefesi ise 8 Mart Pazartesi gününe denk geliyor.
Ramazan Bayramı 9 Mart'ta başlayacak ve 11 Mart'ta sona erecek
2027 Ramazan Bayramı, 9 Mart Salı günü başlayacak ve üç gün sürecek. Bayramın ikinci günü 10 Mart Çarşamba, üçüncü ve son günü ise 11 Mart Perşembe olacak. Bayram arefesi 8 Mart Pazartesi günü yaşanacak.
Bayram namazı saatleri de illere göre farklılık gösterecek. Vatandaşlar bulundukları şehir için namaz vakitlerini Diyanet'in resmî internet sitesi üzerinden öğrenebilecek. Ramazan Bayramı'nın ardından 2027 yılının ikinci büyük dini bayramı mayıs ayında kutlanacak.
Kurban Bayramı 16 Mayıs 2027 Pazar günü başlayacak
Diyanet İşleri Başkanlığının dini günler takviminde Kurban Bayramı'nın başlangıcı 16 Mayıs 2027 Pazar olarak yer alıyor. Dört gün sürecek bayram, 19 Mayıs Çarşamba günü sona erecek. Kurban Bayramı arefesi ise 15 Mayıs Cumartesi gününe denk geliyor.
Böylece 2027 yılında Ramazan Bayramı mart, Kurban Bayramı ise mayıs ayında kutlanacak. Her iki bayramın tarihleri de Diyanet tarafından yayımlanan resmî dini günler listesinde bulunuyor.
Diyanet 2027 dini günler takviminde kandil tarihleri
2027 yılı dini günler takviminde Ramazan ve Kurban Bayramı dışında kandil geceleri de yer alıyor. Yılın ilk Miraç Kandili 4 Ocak Pazartesi, Berat Kandili ise 22 Ocak Cuma günü idrak edilecek. Ramazan ayı içerisinde 5 Mart Cuma günü Kadir Gecesi yaşanacak.
Yılın ilerleyen dönemlerinde Mevlid Kandili 13 Ağustos Cuma, Regaib Kandili 2 Aralık Perşembe ve bir sonraki Miraç Kandili 24 Aralık Cuma gününe denk gelecek. Üç ayların yeni hicri dönemdeki başlangıcı ise 29 Kasım 2027 Pazartesi olarak takvimde yer alıyor.





