2026'ya sayılı günler kala çarşı pazarda hareketlilik başlasa da, vatandaşın eli etiketlere gitmeye korkuyor. Özellikle kış akşamlarının vazgeçilmezi olan kuruyemiş tezgahlarında, bu sene hesaplar fena şaştı. İklim krizinin tarladaki faturası, son tüketiciye "zam" olarak yansıdı. Semtine ve kalitesine göre değişen fiyatlar, "tadımlık" almayı bile lüks hale getirdi.

Kuruyemiş fiyatları rekor kırdı; geçen yıl 900 lira olan gün kurusu kayısı, bu yıl bin 800 lirayı görerek zam şampiyonu oldu.

Malatya'da Ürün Yok, Tezgahta Kayısı Yok Satıyor
Tezgahların en pahalı ürünü, tartışmasız gün kurusu kayısı oldu. Fiyat artışının arkasındaki ana neden ise üretim merkezi Malatya'dan gelen haberler. Kuruyemişçiler, bu sene rekoltede tarihi bir düşüş yaşandığına dikkat çekti.

Bir esnaf durumu, "Sıkıntı büyük, bu sene yüzde 10 civarı ürün çıkmış" sözleriyle özetledi. Tarladaki bu kıtlık, fiyata birebir yansıdı; geçen sene 900 liraya satılan kayısı, bugün bin 800 liralık etiketiyle el yakıyor.

Antep Fıstığı 3 Bin 600 Lirayı Gördü
Pahalılık yarışında kayısıyı, fındık ve fıstık takip ediyor. Baklavadan çikolataya her alanda kullanılan iç Antep fıstığının kilogram fiyatı 3 bin 600 liraya kadar tırmandı.

Kabuklu Antep fıstığı 2 bin lira bandında gezerken, Siirt fıstığı ise bin 800 lira civarında alıcı bekliyor.

Karadeniz'in incisi fındıkta da durum farklı değil. Kalitesine göre değişmekle birlikte fındığın kilogramı bin 800 liradan başlıyor, 2 bin 300 liraya kadar çıkıyor.
![]()
İncir ve Badem de Nasibini Aldı
Vatandaşın alternatif olarak yöneldiği diğer ürünlerde de tablo parlak değil. Geçen yıl 900 lira seviyesinde olan kuru incir, bu yıl bin 500 lirayı buldu. Cevizin kilogram fiyatı ise bin 200 liradan kapı açıyor.

Benzer bir artış bademde de kaydedildi. Geçen yıl 800 liradan satılan badem, bu yıl kalitesine göre bin 400 ila bin 600 lira arasında tezgahlardaki yerini aldı.

Vatandaşın gözü şimdi, gramla da olsa bu geleneği yılbaşı akşamı sürdürüp sürdüremeyeceğinde.




