Milyonlarca vatandaşın ay sonunu getirmeye çalıştığı, hesapların şaştığı bir dönemde, gözler Türkiye'nin en çok kazananlarının ne kadar vergi ödediğine çevrilmişti. Zirvedeki isimler bir kez daha şaşırtmazken, asıl büyük kazanç sahiplerinin kimliklerini büyük bir sır gibi saklaması kafalarda soru işaretleri yarattı. Zenginler kulübündeki bu derin sessizlik, beklentileri bir kez daha boşa çıkardı.
Milyarlık Listede Tanıdık İsimler
Resmi verilere göre 2025 yılında da Türkiye genelinde en fazla gelir vergisi beyan eden isim Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar olarak kaydedildi. Listenin ikinci sırasında ise abisi Haluk Bayraktar'ın bulunduğu ifade edildi.
Sanayi dünyasının köklü isimlerinden Rahmi Koç'un ise bu ikiliyi takip ederek üçüncü sıraya yerleştiğine dikkat çekildi.
78 Zengin Neden Sustu?
Listenin şüphesiz en can alıcı noktası isimlerini kamuoyundan saklayanlardı. İlk 100 vergi mükellefinin tam 78'i adının açıklanmasını istemedi. Bu gizem perdesi aralanmazken, toplam tahakkuk eden vergi tutarının 710,5 milyar TL'ye ulaştığı aktarıldı.

Mükellefin Cebinden Ne Çıktı?
Açıklanan beyannamelerle toplam 2 trilyon 394 milyar 768 milyon 820 bin 670 TL matrah beyan edilirken, bu devasa bütçe üzerinden 710 milyar 565 milyon 105 bin 352 TL gelir vergisi tahakkuk ettirildiği belirtildi. Dev rakamların havada uçuştuğu raporda, Türkiye genelinde 5 milyon 586 bin 760 mükellefin beyanname verdiği vurgulandı.
Ortalama bir mükellefin tablosuna bakıldığında ise kişi başına düşen ortalama matrah 428 bin 651 TL, tahakkuk eden ortalama gelir vergisi ise 127 bin 187 TL olarak kayıtlara geçti.
İstanbul Zirveyi Bırakmadı
Listenin coğrafi dağılımına bakıldığında da beklenen oldu. En fazla vergi tahakkuk ettirilen ilk 100 mükellefin 78'inin İstanbul'dan çıktığı kaydedildi. Başkent Ankara 10 mükellefle ikinci sırada yer bulurken, İzmir'den sadece 3 ismin listeye girebildiği ifade edildi.
Gözler şimdi, isimlerini sır gibi saklayan o 78 dev ismin kim olduğunun kulislere sızıp sızmayacağında ve yeni vergi düzenlemelerine ilişkin yapılacak resmi açıklamalarda...



