Ağır geçen bir kışın ardından cephe hattında tansiyon düşmek bilmiyor. Kiev'de düzenlenen Ukrayna Büyükelçiler Konferansı 2026'da diplomatların karşısına geçen Ukrayna lideri, savaşın gidişatını değiştirecek yeni stratejisini açıkladı. Diplomasi kulislerinde hesaplar şaştı; yalnızca savunmada kalınmayacağı, Moskova'yı hedef alan uzun menzilli operasyonların ve ekonomik yaptırımların sonbahara kadar yeni bir boyut kazanacağı aktarıldı.
Putin yeni bir saldırı mı hazırlıyor?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı uzatmak istediği savunuldu. Zelenskiy, Moskova'nın cephedeki gerçek niyetinin farkında olduklarını belirterek, "Seferberlik ve yeni saldırılar hazırlıyor. Rusya'nın gerçek niyetlerini görüyoruz, müttefiklerimizi birleştirip saldırgana baskı uyguluyoruz." dedi.
Hem askeri hem de ekonomik yaptırımların eş zamanlı devam edeceğine dikkat çekildi.
Ukrayna lideri, Rusya topraklarındaki stratejik noktalara yönelik operasyonlarla Kremlin'in geri adım atmak zorunda kalacağını kaydederek, "Bunu sonbaharda gerçekleştirmek için çok çalışacağız." ifadesini kullandı.
Çin mesajı: "Diyalog kurmamız gerekiyor"
Dış politika cephesinde ise kafalar karışık bir şekilde takip edilen Asya dengelerine dair dikkat çeken mesajlar verildi. Pekin yönetiminin savaşta alacağı tutumun hayati önem taşıdığı vurgulandı.
Zelenskiy, Çin ile yürütülecek diplomasinin kritik olduğuna değinerek, "Çin'in Rusları tamamen desteklemesini istemiyorsak, Çin ile diyalog kurmalıyız." diye konuştu.
Ukrayna'nın yalnızca Batılı müttefiklerle sınırlı kalmayıp Japonya ve Hindistan ile olan ilişkilerini de daha güçlü bir zemine taşıması gerektiği ifade edildi.
Kabine değişikliği sonrası yeni dönem
Temmuz ayında bakanlar kurulunda yapılan sürpriz revizyon da konuşmanın gündemindeydi. Beklenen olmadı diyerek durağan bir bürokrasi istemediğinin sinyalini veren Zelenskiy; göreve yeni başlayan başbakan, diplomatlar ve ordunun tam uyum içinde, doğrudan ülkenin acil ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini kaydetti.




