Washington koridorlarında hareketli saatler yaşanırken, ABD Başkanı Donald Trump'tan küresel siyasetin yönünü değiştirecek açıklamalar geldi. Oval Ofis'te sağlık sektörüne ilişkin düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, Çin ile yürütülen diplomatik temaslara dair net mesajlar verdi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i 23 Eylül tarihinde Beyaz Saray'da konuk edeceğini yineleyen Trump, bu buluşmayı sabırsızlıkla beklediğini dile getirdi.

Tarifeler Masaya Yatırılacak

İki süper güç arasındaki ekonomik dengelerin ele alınacağı zirvenin oldukça kapsamlı geçmesi bekleniyor. Çin ile aralarındaki diyalogun son derece olumlu bir seyir izlediğini savunan Trump, baş başa yapacakları görüşmede masadaki başlıkları tek tek sıraladı.

Devlet Başkanı Şi ile aralarında iyi bir bağ bulunduğunu vurgulayan Trump, yalnızca yapay zeka teknolojilerini değil, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri derinden etkileyen gümrük vergilerini de detaylıca görüşeceklerini ifade etti. Kendisinin geçmişte Çin'e yüksek oranlı gümrük tarifeleri getirdiğini hatırlatan ABD Başkanı, yeni dönemde tarifeler konusunun en kritik gündem maddelerinden biri olacağının sinyalini verdi.

Basın Toplantısında Tansiyon Yükseldi

Gündeme ilişkin değerlendirmelerin ardından basın toplantısının soru-cevap kısmı oldukça gergin anlara sahne oldu. ABD'li üç medya kuruluşuna Beyaz Saray tarafından getirilen yasak kararı salonda hava gerdi.

Bir basın mensubunun, "Çin, dünyada gazetecilere en fazla baskı yapan ülkelerden biri. Sizin bu kararınız nasıl bir mesaj gönderir?" şeklindeki sert sorusu üzerine Trump, "Biz de baskı yapıyoruz. Bizde yalan haber medyası var" yanıtını verdi. Açıklamasındaki ifadelerin kısa sürede tepki çekmesi üzerine tonunu değiştiren ABD Başkanı, sözlerini "Biz baskı yapmıyoruz ancak bizde yalan haber medyası var" diyerek düzeltti.

Kaynak: Haber Merkezi