Özellikle tıp ve diş hekimliği fakültelerinde okurken kaydı silinen öğrencilerin sayısının fazla olması üzerine, konunun yasal düzenleme ile çözülmesi gündeme geldi. Öğrencilerden gelen yoğun başvurular ve TBMM’de yapılan görüşmeler sonrası ilgili kurumlar harekete geçti.

Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK tarafından yürütülen çalışmada, geçmiş yıllarda kaç öğrencinin üniversitelerden ayrıldığına ilişkin ayrıntılı bir etki analizi hazırlanıyor. Öğrencilerin hangi gerekçelerle ilişiğinin kesildiği, hangi fakültelerde yoğunlaştıkları ve geri dönüşün üniversitelerde yaratacağı kapasite etkisi değerlendiriliyor. Çalışmanın ardından kapsamı geniş bir af teklifinin hazırlanması hedefleniyor.

Af düzenlemesi ile sağlık, ailevi nedenler, maddi imkânsızlık veya zorunlu haller nedeniyle eğitimini yarıda bırakan öğrencilerin yeniden kayıt yaptırması sağlanacak. Ancak düzenlemenin ayrıntıları Meclis’te verilecek kanun teklifiyle netleşecek. İlk hesaplamalara göre tıp fakültelerinde okuyan yaklaşık 1200 öğrencinin bu düzenlemeden faydalanması bekleniyor.

Yasa kabul edildiğinde öğrenciler belirli bir süre içinde başvuru yapacak. Af kapsamında geri dönen öğrenciler için üniversitelerde intibak programları uygulanabilecek. Böylece uzun süre ara veren öğrencilerin eğitimle bağının yeniden güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Binlerce öğrenci, Meclis’ten çıkacak kararı beklerken gözler önümüzdeki aylarda yapılacak yasal düzenlemeye çevrilmiş durumda.

Kaynak: Haber Merkezi