Trabzon’da kış mevsiminin yüzünü iyice göstermesi, mutfakların vazgeçilmezi olan balığa ilgiyi artırdı.

Soğuk havalarla birlikte tezgâhlarda hareketlilik yaşanırken, bu sezon hamsinin erken veda etmesi balıkçı esnafını ve vatandaşı istavrite yönlendirdi.

- HAMSİ ERKEN BİTTİ, YERİNİ İSTAVRİT ALDI!

Bu yıl Karadeniz’de hamsi bereketi erken başladı ancak sezon beklenenden çabuk sona erdi.

Şu an tezgâhlarda taze hamsi bulmak güçleşirken, yerini dondurulmuş (buzhane) hamsi ve günlük taze istavrit aldı.

Uzun süredir 100 TL bandında seyreden istavrit, hem fiyatı hem de tazeliğiyle vatandaşın ilk tercihi olmaya devam ediyor.

- “KARADENİZ HALKI VAZGEÇMİYOR!”

Balıkçı esnafı Ahmet Çoğalmış, soğuk havaların talebi doğrudan etkilediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Soğuk havalarda hamsi ve istavrite talep daha fazla oluyor. Şu anda tezgâhlarda daha çok hamsi ve istavrit bulunuyor. Zaten Karadeniz halkı hamsi ve istavriti daha çok tercih ediyor. Bu sıralar mezgit az çıktığı için pek gelmiyor. İstavrit sezon sonuna kadar sürer, hatta sezonu da geçer. Bu aralar yoğun şekilde istavrit çıkmaya başladı. Tekneler ağırlıklı olarak istavrit avlıyor.”

- "HAVA ÇOK SOĞUK, HAMSİ GELMİYOR!"

Bir diğer esnaf Adem Kaygusuz ise avcılığın hava şartlarından etkilendiğini vurgulayarak şu ifadelerde bulundu:

“Hava çok soğuk. Hamsi gelmiyor, tezgâhlardaki hamsiler buzhane hamsisi. İstavrit 100 TL. Hamsinin yerini istavrit aldı. Mezgit bu aralar pek gelmiyor. Bu sene hamsi erken başladı, bol sattık ve erken bitti. Şu anda tezgâhlarımızda ağırlıklı olarak istavrit var. İstavritler günlük ve taze geliyor. Aslında bu zamanlar hamsi zamanı ancak hamsi erken başladığı için erken bitti.

- İŞTE TRABZON BALIK HALİNDE GÜNCEL FİYAT LİSTESİ!

Balık tezgâhlarında çeşitliliğe göre fiyatlar şu şekilde sıralanıyor:

Balık Türü Fiyat (TL/Kg)
İstavrit 100 TL
Hamsi (Buzhane) 100 TL
Somon 250 TL
Alabalık 250 TL
Çupra 450 TL
Levrek 500 TL
Kaynak: Haber Merkezi