İstanbul'da simit satmanın yasaklandığı yönündeki iddialar kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Sosyal medya ve bazı haber sitelerinde çıkan 'İSTİB izni olmayan simit üretemeyecek' haberleri, akıllarda soru işareti yarattı. Konuya dair açıklama İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz'dan geldi. Peki, İstanbul'da simit satmak yasaklandı mı? İşte yanıtı...

İSTANBUL SİMİDİ TESCİLLENDİ: STANDARTLAR ARTIK BELLİ

İstanbul Ticaret Borsası, İstanbul Simidi için Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret tescili aldı. 8 Ekim 2025 tarihli, 1782 numaralı belgeyle tescillenen İstanbul Simidi, artık 'mahreç işareti' statüsüne sahip.

Konuya dair önemli açıklamalarda bulunan Kopuz şunları söyledi:

'Asırlardır İstanbul'da üretilen simidin günümüzdeki standartlarını fırınlarla görüşerek belirledik. Hem kullanılan malzemeler hem de pişirme yöntemlerini içeren bu standartlar, İstanbul Simidi'nin özelliklerinin ve kalitesinin korunması amacıyla kayıt altına alındı.'

İSTANBUL SİMİDİ ÜRETİMİ İÇİN BAŞVURU YAPILMASI GEREKECEK!

Coğrafi işaretli simidi üretmek isteyen fırınlar için başvuru süreci başladı. Başvurular İSTİB tarafından kabul ediliyor ve denetimler, İSTİB'in çözüm ortakları olan İstanbul Ekmek Fırıncıları Sanatkarları ve Ekmek Satıcıları Esnaf Odası ile Fatih İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Başvurusu onaylanan işletmeler, İstanbul Simidi coğrafi işaretini üretim alanlarında, satış noktalarında ve ambalajlarında kullanma hakkı elde edecek. Böylece hem ürünün kalitesi garanti altına alınacak hem de tüketiciye standart bir tat sunulmuş olacak.

'İSTANBUL'DA SİMİT ÜRETMEK İÇİN BİZDEN İZİN ALINMASINA GEREK YOK'

Sosyal medyada geniş yankı uyandıran 'simit yasağı' iddiaları için Kopuz'dan açıklama geldi:

'Basında ve sosyal medyada simit üretmek için İSTİB'den izin alınması gerektiği, bu izni alamayanların simit üretemeyeceğine dair haberler çıktı. İstanbul'da simit üretmek için bizden izin alınmasına kesinlikle gerek yok. Sadece coğrafi işaretli İstanbul Simidi üretmek isteyenler bize başvurmalılar.'

Kopuz ayrıca, geleneksel İstanbul simidinin otantikliğini ve kalitesini korumak amacıyla bu adımı attıklarını vurguladı. Tüm pastane, fırın ve kafeler simit üretimine devam edebilecek.

AMAÇ: KÜLTÜRÜ VE KALİTEYİ KORUMAK

Kopuz, coğrafi işaret sisteminin üretici, tüketici ve kültürel miras açısından önemine değinerek şöyle dedi:

'Coğrafi işaretler ürünlerin otantikliğini ve kalitesini korumayı amaçlar. Bu sistem hem üreticiye hem tüketiciye hem de ürünün sahibi olan kültüre katkı sağlar.'

Muhabir: Haber Merkezi