Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu, yaptıkları anket sonuçlarına göre üyelerin yüzde 57‘sinin bu yıl ekonominin daha da kötüleşeceğini ortaya koyduğunu açıkladı.
Çerçioğlu, Türkiye‘deki sanayicinin durumunu ise "Sanayicimiz göğüs bölgesinda ağrılı baskı, nefes alma güçlüğü, kolda ağrılı uyuşma çekiyor" şeklinde ifade etti.
Aydın Sanayi Odası (AYSO) tarafından yapılan ankete katılan oda üyesi sanayicilerin yüzde 57‘si 2009 yılında ekonominin daha da kötüleşeceği yönünde görüş belirtti. Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu, Türkiye‘de gelinen bu noktada oda olarak bölgenin nabzını tutmak istediklerini, odaya kayıtlı üyeler arasında düzenlenen anket çalışmasının tamamlandığını kaydetti. Çerçioğlu, ankete 650 üyeden 117‘sinin katıldığını, katılımcılara öncelikle 2008 yılında satışların 2007‘ye göre nasıl olduğunu sorduklarını bildirdi.
Katılanların yüzde 34‘ünün satışların arttığını, 51‘inin düştüğünü bildirdiğini, yüzde 15‘inin ise satışlarının değişmediğini ifade ettiğini anlatan Çerçioğlu, şöyle dedi: ‘‘Katılımcılara, 2008 yılındaki ihracat ile 2007 yılındaki ihracat rakamlarını sorduk. Yüzde 13‘ü azaldığını yüzde 25‘i arttığını, yüzde 54‘ü ise ihracat yapmadığını söyledi. Sanayicilerin yüzde 39‘u bir önceki yıla göre çalışan sayısının azaldığını, yüzde 28‘i arttığını kaydederken, yüzde 33‘ü de çalışan sayısının değişmediğini bildirdi. En önemlisi ise sanayicilerin 2009 yılından beklentileriydi. Yüzde 57‘si 2009 yılının daha da kötü geçeceğini, yüzde 23‘ü aynı kalacağını, yüzde 20‘si ise düzeleceğini belirtti. Bu sonuçlardan anladığımıza göre, sanayicimiz göğüs bölgesinde ağrılı baskı, nefes alma güçlüğü, kolda ağrılı uyuşma çekiyor.‘‘ Çerçioğlu, Aydınlı sanayicilerin yine de karamsar düşünmediğini, krizlere alışık olduklarını belirterek, ‘‘Aydınlılar kriz yönetimi konusunda başarılı. Bizim sorunumuz psikolojik değil. Kriz psikolojisi sanayicide zaten standart olarak var. Her yıl bir sıkıntı yaşanıyor. Elbete ihracat azaldı. İşçi çıkarıldı.
Ama bunlara bakarak geleceğe de karamsar bakarsak o zaman işin rengi değişir‘‘ dedi. Türkiye‘de kapasite kullanım oranının yüzde 72 ile son 6 yılın en kötü değerine ulaştığını ifade eden Çerçioğlu, şöyle devam etti: ‘‘Elektrik fiyatlarında sanayicilere yansıtılan yüzde 1,5 indirim sanayicinin yüzünde sadece tebessüm yarattı. Beklentinin altında kaldı. 2008 yılında elektrik fiyatlarındaki artış yüzde 48 oldu. Doğal gazda da yüzde 82 oranında artış yaşandı. hükümetten bu rakamdan da bir kaç puan indirim bekliyoruz. Yaşanılan krizden tarımsal sanayiye destekle çıkılabilir. Tarım sektörünün ve çiftçilerin mutlaka desteklenmesi gerekli.‘‘





