Lübnan Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Nevvaf Selam, İsrail saldırılarında hedef alınan, yaralanan ve yaşamını yitiren yüzlerce masum sivil için 9 Nisan 2026 Perşembe gününü ulusal yas günü olarak belirledi. Karar kapsamında tüm kamu kurumlarında bayraklar yarıya indirilirken, ülke genelinde hayat adeta durma noktasına geldi.
Kamu Kurumları Kapatıldı
Yas ilanıyla birlikte yarın Lübnan’da hükümet binaları, belediyeler ve tüm resmi kurumlar kapalı olacak. Televizyon kanallarının yayın akışlarını yasa göre düzenleyeceği belirtilirken, Başbakan Selam yayımladığı mesajda Lübnan halkına en derin taziyelerini sundu.
2 Mart'tan Bu Yana En Büyük Katliam
Dün yaşananlar, İsrail’in 2 Mart’tan bu yana Lübnan topraklarına düzenlediği en şiddetli ve en kanlı saldırılar dizisi olarak kayıtlara geçti. İsrail ordusu, öğle saatlerinde hiçbir ön uyarıda bulunmadan Beyrut, ülkenin doğusu ve güneyine yaklaşık 100 hava saldırısı düzenledi. Akşam saatlerinde ise Beyrut’un kalbi sayılan Tel Hayyat bölgesindeki bir bina savaş uçakları tarafından vuruldu. 92’si başkent Beyrut’ta olmak üzere toplam can kaybının 254’e ulaştığı, yüzlerce kişinin ise enkaz altında veya hastanelerde yaşam mücadelesi verdiği bildirildi.
Lübnan Diplomatik Seferberlik Başlattı
Saldırıların durdurulması için Beyrut yönetimi tüm diplomatik kanalları zorluyor. Başbakan Selam, Arap ülkeleri ve uluslararası aktörlerle temaslarını yoğunlaştırdıklarını vurgulayarak, bu "hukuk dışı" kıyımın sona ermesi için çağrıda bulundu. Özellikle ABD ve İran arasında sağlanan geçici ateşkesin üzerinden henüz saatler geçmişken İsrail’in bu çapta bir saldırıya girişmesi, bölgedeki diplomatik çözüm arayışlarını da ağır bir darbe vurdu.




