Kamu Başdenetçisi Mehmet Akarca, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) 2025 yılı faaliyetlerine ilişkin verileri düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı. Akarca, 2025 yılında kuruma yapılan başvuru sayısının 21 bin 34’e ulaştığını, önceki yıldan devreden dosyalarla birlikte karara bağlama oranının yüzde 93’ün üzerine çıktığını belirtti.
12 YILDA 262 BİN BAŞVURU
KDK’nın kuruluşundan bu yana artan bir ilgiyle karşılaştığını ifade eden Akarca, 2013 yılından bugüne kadar toplam 262 bin başvurunun kuruma iletildiğini söyledi.
DOSYALARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ SONUÇLANDI
Akarca, 2025 yılı içinde bin 86 dosyanın dostane çözüm yöntemiyle sonuçlandırıldığını açıkladı. Aynı dönemde 901 başvuru hakkında tavsiye kararı, 313 başvuru hakkında ise kısmen tavsiye kararı verildi.
TAVSİYE KARARLARINA UYUM YÜZDE 60’IN ÜZERİNDE
Kamu Başdenetçisi Akarca, KDK tarafından verilen tavsiye kararlarına idarenin uyum oranının yüzde 60’ın üzerinde olduğunu belirterek, bu oranın dünya ortalamasının üstünde seyrettiğini kaydetti.
VATANDAŞ İLE İDARE ARASINDA KÖPRÜ
Kurumun her geçen yıl daha fazla tanındığını vurgulayan Akarca, tanınırlık arttıkça vatandaşların hak arama bilincinin güçlendiğini ifade etti. Akarca, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun vatandaş ile idare arasında önemli bir köprü görevi üstlendiğini dile getirdi.



