Megakentte gözler haftalardır gökyüzündeydi, beklenen bereket nihayet havzalarla buluştu.
Musluklardan akan suyun garantisi olan barajlar, kurak geçen kasım ve aralık aylarının ardından "kırmızı alarm" veriyordu.

İSKİ'nin açıkladığı son veriler, İstanbullunun umutlarını yeniden yeşertti. Dibe vuran grafik, yağışlarla birlikte toparlanma sinyali verdi.
Kritik seviye olan yüzde 20'nin altına gerileyen doluluk oranı, son yağışlarla birlikte yönünü yukarı çevirerek yüzde 26.1'e tırmandı.

Dipten Dönüş Başladı
Kasım ve aralık aylarındaki yağışsızlık, barajları kuruma noktasına getirmişti. 6 Ocak tarihinde yüzde 18.91'e kadar gerileyerek tarihi dip seviyeleri gören genel doluluk oranı, son haftalarda etkili olan yağışlarla ivme kazandı. İSKİ, 23 Ocak itibarıyla İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranının yüzde 26.1 seviyesine ulaştığını duyurdu. Bu artış, su yönetimi kriz masasında yüzleri bir nebze olsun güldürdü.

Elmalı Doldu, Kazandere Can Çekişiyor
Havzalar arasındaki dengesizlik ise tablonun en dikkat çekici detayı oldu. Asya yakasındaki Elmalı Barajı, yüzde 77.6 doluluk oranıyla listenin zirvesine yerleşerek güven verdi. Ancak Trakya hattındaki Kazandere Barajı adeta can çekişiyor. Yüzde 5.38'lik su seviyesiyle Kazandere, "tehlikenin geçmediğini" gösteren en somut veri olarak kayıtlara geçti.

İşte Barajlardaki Son Durum
İstanbul'un su haritasında, barajların doluluk oranları şöyle şekillendi:
- Ömerli Barajı: Yüzde 37.38
- Darlık Barajı: Yüzde 43.57
- Istrancalar Barajı: Yüzde 32.54
- Alibey Barajı: Yüzde 21.22
- Büyükçekmece Barajı: Yüzde 18.14
- Terkos Barajı: Yüzde 16.55
- Sazlıdere Barajı: Yüzde 15.76
- Pabuçdere Barajı: Yüzde 7.46
Meteorolojiden gelecek yeni yağış haberleri, bahar aylarına girmeden barajların kaderini ve yaz aylarının su stratejisini belirleyecek. Vatandaşın gözü şimdi gelecek yeni yağışlı sistemlerde.





