"Büyük bir facia yaşanan ve 9 kişinin hayatına mal olan İliç altın madeni ile ilgili son gelişmeler ve son durumlar nedir?

Ne olması gerekir ki, bu maden ve benzerleri tehlikeden uzak olsun, güvenli olsun.

Bölgede yıllardır yaşayan isimlerle konuştum. “Neler oluyor, hangi gelişmeler oluyor?” sorusunun cevabını aradım.

Biraz da yapıcı uyarılar anlamında bu sohbetlerde aldığım notlara yer vermek istiyorum. Bölge halkı, şu hususların altını çiziyor. Buyursunlar;

1. “Siyanür ve sülfür asit olmadan da altın çıkarılabilir fakat çok masraflı olduğu için kimse ona yanaşmıyor.”

2. “Her ne kadar gizlense de toprağın içindeki yani göçükteki topraktan siyanür yağmur sularıyla baraja ve Fırat Nehri’ne karışmış oldu. Çünkü sadece suyun geçiş noktaları kapatıldı, sonuçta yer altından da su çekerek bir şekilde yolunu bulup gidiyor. Mesafe çok kısa.”

3. “Madende çalışanlardan öğrendiğimiz kadarıyla, yabancı mühendisler işini sağlam ve düzgün yapıyormuş. Bir şekilde bu mühendisler gönderilmiş, yerlerine ülkemizden işten de pek anlamayan isimler getirilmiş. Ve mesela 100 metre yığılması gereken linç yığını 250 metreye kadar yığılmış. Ve bu felaket oluşmuş!”

4. Bölge halkı, madenin yeniden açılacağını anlatıyor ama “bir farkla” diyorlar. O fark da şu imiş; “Bir holdingin bu madende hisse artırımı talep ettiği, bu sağlandığı takdirde altın madeninin yeniden bir an önce açma yoluna gidileceği…” Bölge sakinlerinin iddiası bu!

5. “Yöre halkı olarak biz de gittik gördük. Bölgede tam bir doğa katliamı var. Yani biz oraları bildiğimiz için tanıyamadık.” cümlesi de yine bölge sakinlerine ait.”

6. “Bu ayın sonunda altın madeninden işçi çıkarımı yapılacak diye bilgi verilmiş. Madenciler de istiyor ki; “İliç halkı eylem yapsın, altın madeni kapanmasın!” diye insanları gaza getirmeye çalışıyorlar!”

7. “Maden sendikaları işçinin hakkını koruyacağı yerde altın madeni şirketinin hakkını savunuyorlar, televizyonda çıkıp arkadaşları öldü diye üzülenlere, “niye televizyona çıktın” diye baskı yapıyorlar!”

8. “Şu anda tutuklu olanlar var ama gerçek manada o denetimi yapanlar, onlara onay verenler, imza atanlar kimler? Bürokratlara bu iş dokunacak mı?”

9. “Zaten altın madeni şirketi, İliç'in etrafına kadar sondaj çalışmaları yapmış, her yeri delik deşik etmişler! Tamam, maden çalışsın ama iş güvenliği had safhada olarak düzgün bir şekilde, çevreyi koruyacak bir şekilde çalışsın!”

***

Milli Gazete yazarı Adnan Öksüz'ün 28.06.2024 tarihli yazısında yukarıdaki satırlar yer aldı.

Yazıdaki 4. maddeye dikkatinizi çekmek istiyoruz. O madde şöyle;

* "Bölge halkı, madenin yeniden açılacağını anlatıyor ama “bir farkla” diyorlar. O fark da şu imiş; “Bir holdingin bu madende hisse artırımı talep ettiği, bu sağlandığı takdirde altın madeninin yeniden bir an önce açma yoluna gidileceği…” Bölge sakinlerinin iddiası bu!"

Anagold Madencilik bu yazıya yolladığı uzun açıklamasında, “Bir holdingin bu madende hisse artırımı talep ettiği, bu sağlandığı takdirde altın madeninin yeniden bir an önce açma yoluna gidileceği…” yolundaki iddiaya şunları ifade etti;

* “Şirketimize yönelik hisse artırımı talepleri ve bu taleplerin madenin yeniden açılması ile ilişkilendirilmesi yönündeki iddialar, spekülatif niteliktedir ve gerçeği yansıtmamaktadır. Şirketimiz, tüm faaliyetlerinde şeffaflık ve toplumsal sorumluluk ilkelerine bağlı kalarak hareket etmektedir.”

“Tüm süreçler titizlikle değerlendirilmeye devam etmektedir. Bilgilerinizi rica ederiz. Saygılarımızla, Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ” 

Anagold Madencilik, İliç Altın Madeni'nin başka bir şirket şapkası altında devam edeceği yolundaki haberleri tekzip etti.

BU MİLLİ GAZETENİN BİR FİKRİ TAKİP HABERİDİR!

Peki, fakat gelinen noktada ne oldu?

Gelen son haberlere göre;

Erzincan İliç'te facianın yaşandığı Çöpler Altın Madeni için dev satış anlaşması yapıldı..

Amerikalı SSR Mining, madendeki %80 hissesini 1,5 milyar dolara Cengiz Holding’e devretti.

İşte devir sürecinin detayları.

2024 yılında 9 işçinin yaşamını yitirdiği liç kayması felaketiyle gündeme gelen Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde mülkiyet yapısı tamamen değişiyor.

Madenin %80 hissesine sahip olan Amerikalı madencilik devi SSR Mining, bu payın tamamını 1,5 milyar dolar nakit bedel karşılığında Cengiz Holding’e satmak üzere bağlayıcı mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu.

SATIŞIN DETAYLARI VE KAPSAMI

Yapılan resmi açıklamaya göre, 1,5 milyar dolarlık satış bedelinin tamamı işlemin kapanışıyla birlikte nakit olarak ödenecek.

Devir süreci sadece mevcut maden sahasını değil; Çakmaktepe, Bayramdere, Mavialtın ve Tunçpınar projelerini de kapsayan tüm ruhsat, varlık, hak ve yükümlülükleri içeriyor.

Anlaşma şartlarına göre Cengiz Holding, işlem kapanışında mahsup edilmek üzere 100 milyon dolarlık bir depozito ödeyecek.

Ayrıca taraflar arasında 50 milyon dolarlık bir cayma bedeli (fesih ücreti) belirlendi.

Devir işleminin, gerekli mevzuat onaylarının ardından 2026 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

"STRATEJİK BİR KARAR"

SSR Mining İcra Kurulu Başkanı Rod Antal, son iki yıldır madenin güvenli bir şekilde yeniden faaliyete geçirilmesi ve gerekli izinlerin alınması için Türkiye’deki kamu otoriteleriyle yakın bir çalışma yürüttüklerini belirtti.

Antal, bu satışın hissedarlar için önemli bir değer yaratacağını ve şirketin odağını Amerika kıtasındaki operasyonlarına kaydıracağını ifade etti.

Şirketin Hod Maden projesindeki %20'lik payı ise bu satış kapsamının dışında tutuldu.

FACİA SONRASI HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

13 Şubat 2024’te meydana gelen ve 9 işçinin ölümüyle sonuçlanan facianın ardından açılan davada süreç işliyor. Hazırlanan iddianamede;

* 43 sanık hakkında dava açıldı.

* 12 kişi "asli kusurlu", 31 kişi ise "tali kusurlu" olarak dosyada yer aldı.

* Sanıklar için "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

* Ayrıca üç yönetici hakkında "çevreyi taksirle kirletmek" suçundan ek hapis istemi bulunuyor.

* Satın almayı gerçekleştiren Cengiz Holding; inşaat, enerji, metalürji ve madencilik gibi pek çok sektörde yatırımları bulunan Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alıyor.

MİLLİ GAZETE BİR KEZ DAHA TÜM BASINI ATLATTI!

* İliç Altın Madenindeki son gelişme Milli Gazete'yi bir kez daha haklı çıkardı.

* Milli Gazete Bir Kez Daha İliç Altın Madeni Hakkında Verdiği Bu Haberle Yine Tüm Basını Atlattı!

Muhabir: Rıza Yayladangel