Türkiye'nin entelektüel hafızasında derin izler bırakan usta tarihçinin vefatının ardından, anılarıyla dolu eşyaların dijital mesajlar arasında parça parça dağılması duyanların yüreğini burktu. Bir aydının mirasına sahip çıkılması yönündeki beklentiler yükselirken kamuoyunda kafalar karıştı.

Tabak Çanaklar Yok Pahasına Gidiyor

Gazeteci Oray Eğin, popüler aydının şahsi eşyalarının dijital grupta satıldığını köşesine taşıdı. Vazolardan kahve fincanlarına ve hatıratlara kadar pek çok nesnenin ucuza el değiştirdiği kaydedildi. Alan kişilerin bu parçaları kendi koleksiyonlarına kattığı aktarılırken, eşyaların arkasındaki hikayelerin kaybolup gitmesi endişesi baş gösterdi.

Bakanlığa "Müze" Çağrısı

13 Mart'ta vefat eden popüler aydının mirasının korunması adına Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı'na acil çağrıda bulunuldu.

Eşyaların dağılması yerine Orhan Pamuk'un "Masumiyet Müzesi" tarzında kurulacak bir yapıyla devlet güvencesine alınması ve iyi bir kürasyonla sergilenmesi gerektiği vurgulandı.

Gözler şimdi, kültür dünyasını ayağa kaldıran bu dijital satışın ardından bakanlığın atacağı olası resmi adımlara çevrildi.

Kaynak: Haber Merkezi