Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, bölgedeki deniz trafiğini kilitleyen belirsizliğin dağıldığını müjdeledi. ABD merkezli sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada Dar, İran hükümetinin Pakistan bayraklı 20 geminin daha Hürmüz Boğazı'ndan geçişine izin verdiğini duyurdu. Alınan karara göre, gemiler her gün ikişerli gruplar halinde boğazdan tahliye edilecek. Bu hamle, savaş tamtamlarının çalındığı bir coğrafyada "yapıcı bir jest" olarak nitelendirilirken, deniz ticaretinin geleceğine dair umutları da yeşertti.

"Barış Habercisi ve Güven Tesis Edici Bir Adım"

Dışişleri Bakanı Dar, bu gelişmeyi sadece bir lojistik rahatlama değil, bölgesel istikrar için kritik bir viraj olarak tanımladı. İran’ın attığı bu adımı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Dar, paylaşımında barış vurgusu yaptı. "Diyalog ve diplomasi ileriye dönük yegane yoldur" diyen Pakistanlı bakan, bu kararın bölgede sarsılan güven ortamını yeniden tesis edeceğine inandığını kaydetti. Dar’ın paylaşımında ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İranlı mevkidaşı Abbas Erakçi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff’u etiketlemesi ise diplomasinin çok taraflı işlediğinin en net göstergesi oldu.

Saldırıların Gölgesinde Zorlu Diplomasi

Bu insani ve ticari "jest", aslında son derece kanlı bir sürecin ortasında geldi. Hatırlanacağı üzere, Washington ve Tahran arasında müzakerelerin devam ettiği 28 Şubat tarihinde, ABD ve İsrail ortaklığıyla İran’a yönelik geniş çaplı bir askeri harekat başlatılmıştı. Saldırılarda başta eski İran lideri Ali Hamaney olmak üzere çok sayıda üst düzey yetkilinin hayatını kaybetmesi, bölgeyi tam anlamıyla bir ateş topuna çevirmişti.

İran ise bu saldırılara karşılık olarak sadece İsrail’i değil, ABD üslerine ev sahipliği yapan Katar, BAE ve Bahreyn’deki stratejik hedefleri vurarak misilleme yapmıştı. Böylesine sert bir çatışma ikliminin tam ortasında, Pakistan gemilerine geçiş izni verilmesi, diplomatik kanalların hala açık tutulmaya çalışıldığını gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi