Reklamı Kapat

Tarım alarm veriyor

Bir zamanların “kendi kendine yeten tarım ülkesi” Türkiye, bugün tarımsal ithalatı ve tarımı terk eden çiftçileri, dolayısıyla da yüksek sebze meyve fiyatlarını konuşuyor.

Haber albümü için resme tıklayın

Üretici emeğinin karşılığını alamamaktan, tüketici ise satın alamamaktan yakınıyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, çiftçilerin borçlarını ödemekte zorlandığını ve Kovid-19’a yönelik destek paketlerinden çiftçilerin yararlanamadığını söyleyerek, tarım sektörü için acil bir “yardım paketi” hazırlanmasını istedi.

Son yıllarda girdi maliyetlerindeki önlenemez artışlar ve elde edilen hasılatın maliyeti bile karşılamaması nedeniyle tarımı terk eden çiftçilere, salgın nedeniyle de bırakmak zorunda kalanlar eklendi. Bunlara bir de bankaların ve tarımsal kredi veren kuruluşların ağına düşen çiftçiler de eklenince, tarımdan kaçış hızlandı.

ÜRETEN DE TÜKETEN DE MEMNUN DEĞİL

Üretimdeki aksama fiyatlara da yansımaya başlayınca vatandaş için “tarım ülkesi” Türkiye’de ucuza sebze meyve tüketmek de hayal oldu. Bütün bu faktörlere rağmen yüksek fiyatların sorumlusu olarak pazarcıların veya marketlerin gösterilmesi hayretle karşılanıyor. Sektör temsilcilerinin ve çiftçilerin “tarım alarm veriyor” uyarılarıysa her nedense dikkate alınmıyor.

TARIMDAKİ İTHALAT SORUNLARI BÜYÜTÜYOR

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, mazot ve gübre desteklerinin, fiyat artışları karşısında yetersiz kaldığını ve tarımsal girdilerin fiyatlarındaki artışın genel enflasyonun üzerinde seyrettiğini ifade etti.

Demirtaş, “Sıfır gümrüklü tarım ürünleri ithalatına hız verilmesiyle fiyat indirimi sağlamak ancak geçici bir süre yararlı olurken iç üretimi tahrip ederek sorunu kalıcı olarak büyütüyor. Yerli üretimin rekabet şansını kaybetmesiyle başlangıçta ucuz fiyatlarla piyasaya giren yabancı tarım ürünleri tedarikçileri, fiyatları istedikleri gibi artırıyor. Bu olgu, şu günlerde gübre ve yem fiyatlarından ayçiçek yağı fiyatlarına kadar hemen tüm tarımsal girdi ve ürün fiyatlarını etkiler hale gelmiş bulunuyor” dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD)  Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, yazılı açıklamasında, mazot ve gübre desteklerinin, fiyat artışları karşısında yetersiz kaldığını ve tarımsal girdilerin fiyatlarındaki artışın genel enflasyonun üzerinde seyrettiğini ifade etti. Gübre sorununun yanı sıra çiftçilerin Kovid-19’dan da olumsuz etkilendiğini belirten Demirtaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Gıda enflasyonunun genel enflasyon düzeyinin üzerine çıkması nedeniyle sıfır gümrüklü tarım ürünleri ithalatına hız verilmesi, üreticinin ithal ürünlerle rekabet edebilme imkanını ortadan kaldırıyor. Bu yolla fiyat indirimi sağlamak ancak geçici bir süre yararlı olurken iç üretimi tahrip ederek sorunu kalıcı olarak büyütüyor. Yerli üretimin rekabet şansını kaybetmesiyle başlangıçta ucuz fiyatlarla piyasaya giren yabancı tarım ürünleri tedarikçileri, fiyatları istedikleri gibi artırıyor. Bu olgu, şu günlerde gübre ve yem fiyatlarından ayçiçek yağı fiyatlarına kadar hemen tüm tarımsal girdi ve ürün fiyatlarını etkiler hale gelmiş bulunuyor.”

“KURAKLIK VE YAĞIŞLAR ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Demirtaş, Türkiye’nin küresel ısınmaya bağlı iklim değişimlerinden de olumsuz yönde etkilendiğine dikkati çekerek buğday, arpa ve diğer hububat ürünlerinin yeterli yağış olmadığı için gelişim gösteremediğini, Ocak sonunda başlayan yağışların ise aşırı olmaları durumunda bitkinin gelişim sürecine zarar verdiğini belirtti.

Olumsuzluklar nedeniyle çiftçilerin borçlarını ödemekte zorlandığına işaret eden Demirtaş, çiftçi borçlarına acil bir çözüm bulunmasını istedi. Kovid-19’a yönelik destek paketlerinden çiftçilerin yararlanamadığını söyleyen Demirtaş, “Çiftçinin sesine kulak verilmeli ve ekonomiye destek paketlerinde bugüne kadar görmezden gelinen tarım sektörü için acil bir ‘yardım paketi’ hazırlanmalıdır” değerlendirmesini yaptı.

03 Şub 2021 - 04:30 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.

04

muallim - Hayim Nahum doktrini tıkır tıkır işliyor. Aç bırak borca esir et sonra yut.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Şubat 14:02
03

Üretici Gönüllüsü. - Üretmez iseniz dışardan alırız. Yarın disarsi vermez veya pahalı verecek. Maalesef tarımın önemi hala anlaşılmış değil. Küçük üretici yok oluyor. Önlemler ivedi

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 03 Şubat 19:16
02

Arif hasan meric - Devletlerin politikası toprakların şirketlerin eline geçmesi. Daha sonrada savaşmadan uluslar arası yabancı şirketlerin eline geçicek. Yabancıların oyunu güzel işliyor.

Yanıtla . 1Beğen . 1Beğenme 03 Şubat 18:45
01

ali böke - millet bu ürünleri çiftçinin yetiştirdigini bilmiyor bunların marketlerin deposundan geldigini biliyor gerisi onlarla alakalı degil

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Şubat 10:20

Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi