Eski bir Türk içeceği olan boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen hafif mayalı alkolsüz bir içecektir. Orta Asya'nın da bazı bölgelerinde çokca tüketilen boza, Türk toplumunda da kış aylarının vazgeçilmez bir içeceğidir. Peki evde boza nasıl yapılır? Sizin için evde boza yapımı tarifini paylaşıyoruz.
Genellikle kış aylarında tüketilen ve soğuk olarak tüketilmesi tavsiye edilen bozanın bin bir türlü hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Fermente bir içecek olan boza, mayanlanma özelliğine sahip olmakla beraber durdukça ekşimektedir. Damak tadınıza göre bozayı birkaç gün bekleterek ekşi olarakta tüketebilirsiniz.
İstanbul'da bilinen en eski boza üretim yeri Vefa Bozacısı'dır. İstanbul'un bazı semtlerinde halen "bozaaa bozacıııı taze bozaa" seslerini duyabilirsiniz. Sizde evde nasıl boza yapılır? diye soruyorsanız vereceğimiz tarifi mutlaka deneyin.
Besin değerleri açısından yüksek olan bozayı sizde evinizde hazırlayabilirsiniz.
Boza yapımı için malzemeler
• 3 litre su (Suyu çektikte ekleyebilirsiniz)
• 6 çay bardağı kalın bulgur
• 2 yemek kaşığı toz şeker
• 1 çay bardağı pirinç
• 1 çay kaşığı instant maya
• 3-4 çay bardağı toz şeker (Damak tadınıza göre azaltabilir veya artırabilirsiniz)
• Servis için leblebi
• Toz tarçın
Evde boza nasıl yapılır?
Sizin için, evde boza yapımı tarifi hazırladık. İşte evde boza yapımının tarifi...
• Bulgur ve pirinci iyice yıkayıp suda beklettikten sonra su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Daha sonra ince tel süzgeçten geçirip posasını atın. Ağzı açık bir şekilde 1-2 saat güneş görmeyen yerde ılımaya bırakın.
• İyice ılıyınca mayayı iki kaşık şeker ve bir bardak su ile karıştırıp tenceredeki bulgur lapasına ekleyin kapağını kapatın. Ertesi sabah karıştırın 18-24 saat arası bekleyecek. Bekleme zamanında arada karıştırın.
• Mayalama süresi 12 saate kadar düşebilir, bu noktada sürekli kontrol etmenizde fayda var.
• Serin bir yerde olmasına özen gösterin. Sıcak bir ortamda olursa fermantasyon daha hızlı olur ve bozanız istenilen lezzete ve kıvama gelmez maya kokusu olur.
• 18-24 saat olunca artık geri kalan şekeri de ekleyebilirsiniz. Şeker miktarı arzuya göre arttırılabilir. Şekeri ekledikten sonra tadına bakıp olup olmadığını anlayabilirsiniz.
• Takibi 18-24 saat arası bir sürede oluyor. Olup olmadığını 18 saat sonunda şekeri katıp tadarak anlayabilirsiniz. Kıvamını kontrol edin su gerekliyse içme suyundan ekleyebilirsiniz.
• Bozanız olduktan sonra artık buzdolabında muhafaza edin. Bozanızı en fazla 2 günde tüketmeye bakın. Servis ederken tarçın ve leblebiyle servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...





