Bulgur pilavı, sade olarak hazırlanabileceği gibi domatesli, salçalı ya da sebzeli olarak da hazırlanabilir. Tuz, karabiber ve kimyon ile tatlandırılan bu lezzetli yemeğe aynı zamanda tarçın ya da kekik gibi daha aromatik baharatlar koymayı da tercih edebilirsiniz. Bu yazımızda sizlere, son derece lezzetli bir tada sahip olan sebzeli bulgur pilavının nasıl hazırlanacağını aktaracağız.
Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi Malzemeleri
Genel olarak klasik baharatların ilave edilerek hazırlandığı sebzeli bulgur pilavına, damak tadına uygun olarak tarçın ve kekik ilavesi de çok sık yapılmaktadır. Bu sayede pilavın tadının daha güzel olması ve aromasının damaklarda tam bir lezzet şöleni yaratması sağlanır. Bunun yanı sıra sebzeli bulgur pilavına sumak eklemekte yine tercih edilebilecek lezzetler arasında yer alır. Sizler için hazırladığımız sebzeli bulgur pilavı için ise ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde listelenmektedir;
- 2 adet orta boy yeşil biber (küp küp doğranmış)
- 2 adet kapya biber (küp küp doğranmış)
- 1 adet orta boy kuru soğan (küp küp doğranmış)
- 1 adet domates (küp küp doğranmış)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 3 su bardağı kaynar su
- 2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı kimyon
Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
Ortalama olarak beş kişilik servis elde edebileceğiniz sebzeli bulgur pilavını, daha fazla kişi için hazırlamak istiyorsanız tüm malzemeleri sistematik olarak arttırmayı tercih edebilirsiniz. Yukarıda yer alan malzemelerin, yıkandıktan ve soyulduktan sonra küp küp doğranarak kullanıma hazır hale getirilmesi, bu pilavın daha pratik bir şekilde hazırlanmasına imkan sunar. Ortalama olarak yirmi beş dakikalık bir hazırlık süresinin ardından, yirmi beş dakikalık pişirme süresi sebzeli bulgur pilavının servise hazır olması için yeterli olacaktır. Sebzeli bulgur pilavı yapmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanmaktadır;
- İlk olarak zeytinyağını ve tereyağını uygun bir pilav tenceresinde eritin
- Yağlar eridikten sonra üzerine küp küp doğradığınız kuru soğanı ilave edin ve kavurun
- Soğanlar yumuşamaya başlayınca biberleri ilave edin ve kavurmaya devam edin
- Biberler kavrulduktan sonra domatesi ilave edin ve karıştırarak kavurmaya devam edin
- Domateslerin ardından salçayı ekleyin ve birkaç tur karıştırın
- Üzerine bulguru ekleyin ve tüm malzemeleri güzelce karıştırın
- Üzerine kaynar suyu ekleyin ve hafifçe karıştırın
- Tuzu ve diğer baharatları ekleyerek tencerenin kapağını kapatın
- Kısık ateşte on iki ila on dört dakika boyunca pişirin
- Bulgurlar suyunu çekince ocağı kapatın ve tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde sebzeli bulgur pilavını on beş dakika boyunca dinlendirin
- Dinlenen sebzeli bulgur pilavını karıştırdıktan sonra servis edebilirisiniz

Sebzeli Bulgur Pilavının Püf Noktaları
Sebzeli bulgur pilavı yaparken et ya da sebze suyu tercih edilebilir. Aromatik bir tat sevenler ise pilava kereviz sapı, çok ince olacak şekilde doğranmış lahana, haşlanmış mısır ya da yarım çay kaşığı kadar zerdeçal ekleyebilir. Aynı zamanda sebzeli bulgur pilavını servis ederken üzerine ince kıyılmış maydanoz ilave edilmesi de şık bir sunum için son derece ideal bir seçenek olacaktır.
Sebzeli Bulgur Pilavının Yanına Ne Gider?
Akşam yemeği için sebzeli bulgur pilavı yapmaya karar verenler, bu yemeğin yapına etli nohut ya da İzmir köfte yapmayı tercih edebilir. Başlangıç için ise mercimek ya da ezogelin çorbası menünün tamamlanmasına yardımcı olacaktır.





