Mısır sadece ülkemizde değil dünya genelinde farklı formaları ile sıklıkla tüketilmektedir. Hem taze mısır koçanları hem de kuru mısır taneleri mutfaklarda hazırlanan lezzetlerin içerisine dahil edilmektedir. Özellikle sokak lezzetleri arasında yer alan haşlanmış ve közlenmiş mısırlar, ülkemizde birçok kişi tarafından sevilerek tüketilmektedir. Aynı zamanda konserve formunda satılan mısır taneleri de yine hem yemeklerde hem de salatalarda kullanılmaktadır. Sağlıklı bir beslenme programında sahip olmak isteyenler, mısırın besin değerlerini araştırmaya devam ediyor. Bu kapsamda mısırın karbonhidrat kaynağı mı yoksa protein kaynağı mı olduğu ise en çok merak edilen konu başlıkları arasında yer alıyor.

MISIRIN BESİN DEĞERİ

Mısırın bilimsel adı Zea mays olarak bilinmektedir. Dünyada popüler olarak yetiştirilmeye devam edilen bu tahıl bitkisi özellikle Amerika Kıtası’nın yerli halkı tarafından binlerce yıl boyunca yetiştirilmiştir. Mısır, halk arasında darı olarak da bilinmektedir. Sahip olduğu besin değeri ile mısır hem insanla hem de hayvanlar için son derece önemlidir. Mısırın içerisinde protein yer aldığı gibi karbonhidratta yer alır. Bu da mısırın hem karbonhidrat hem de protein kaynağı olmasını sağlar. Ancak şunu belirtmek gerekir ki, mısırda bulunan karbonhidrat proteine göre daha fazladır. Mısırın içerisinde yer alan besinler ve bu besinlerin değerleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kalori: 86 kcal
  • Karbonhidrat: 19 gram
  • Protein: 3 gram
  • Yağ: 1,5 gram
  • Lif: 2,7 gram
  • C Vitamini: 9,7 mg
  • A Vitamini: 155 IU
  • Potasyum. 270 mg
  • Folat: 19 mcg

MISIRIN NE KADARI PROTEİN NE KADARI KARBONHİDRAT?

Mısırın en belirgin özelliklerinde biri yüksek oranda karbohidrat içermesidir. Yüz gram mısırda ortalama olarak on dokuz gram karbonhidrat yer alır. Bu, mısırın enerji dolu bir gıda haline gelmesini ve özellikle enerji gereksinimlerinin karşılanması için tercih edilmesine yarar. Mısırın protein içeriği de birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Yüz gramlık bir mısırın içerisinde ortalama olarak üç gram protein yer alır. Bu da mısırın diğer tahıl ürünleri gibi protein bakımından da besleyici bir özelliğe sahip olmasına imkan sunar.

MISIRIN FAYDALARI NELERDİR?

Dünyanın en eski tahıl ürünlerinden biri olan mısır, insanların en önemli besin kaynaklarından biri olarak da bilinir. Sağlık için birçok olumlu etkiye sahip olan mısır, vitamin ve mineral bakımından da son derece zengin bir içeriğe sahiptir. Mısırın genel sağlık sistemi üzerindeki etkileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Karbonhidrat, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin olması ile vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar
  • Folik asit, B6 vitamini ve potasyum içeriğine sahip olan mısır, kalp sağlığının korunması üzerinde etkilidir
  • Kardiyovasküler hastalıkların meydana gelme riskini azaltır
  • Lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlara sahip olan mısır, yaşa bağlı olarak gelişme gösteren maküler dejenerasyon gibi göz hastalıklarının meydana gelme riskini azaltır
  • E vitamini bakımından da zengin olan bu tahıl ürünü, cilt sağlığı açısından da önemli bir role sahiptir. Cilt yapısını serbest radikallerin zararlarına karşı korur. Bu sayede yaşlanma belirtilerinin daha geç meydana gelmesine imkan sunar
  • Mısırın içerisinde yer alan C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Bu sayede özellikle kış aylarında artış gösteren hastalıklara karşı vücut direnci arttırılır
  • Lif açısından zengin olması ile uzun sürek tokluk hissi sağlar. Bu da kilo verme sürecinin desteklenmesini sağlar

Muhabir: Emre Gürbüz