Sivas mutfağında yer alan lezzetlerin birçoğu etli seçeneklerden oluşur. Etli yemekleri ile son derece meşhur olmuş olan bu yöresel lezzetler beraberinde farklı bir tadım deneyimi sunar. En iyi yemekleri sizin için sıraladık ve Sivas mutfağında en çok pişirilen 8 etli yemeğe listede yer verdik.

Mantı

Sivas denildiği zaman akla ilk gelen yemeklerden birisi mantığıdır. Özellikle Kayseri mantısı ile olan benzerliği sebebiyle çok sık tartışma konusu olur. Mantı yemek isteyenler türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden birisi olan Sivas mantısını mutlaka tutmalıdır. Üzerine yoğurt kızdırılmış yağ ve nane ile servis edilen mantı, doyurucu bir yemek seçeneğidir. İçerisindeyse yoğun miktarda kıyma ve iç harç kullanılır.

Sulu Köfte

Köfte yemek isteyenler için önerilen sulu köfte, beraberinde birçok farklı seçeneği de sunmaktadır. İçerisinde hem sebzelerin yer alması hem de kıymadan elde edilen özel köftenin harçlar ile buluşturarak servis edilmesi yemeğin özel hale gelmesini sağlar. Sulu köfte yemek isteyen kişiler hem sağlıklı bir öğün ile karşılaşır hem de karbonhidrat ve protein dengesini korumuş.

Sivas Köftesi

Sivas köftesi içerisinde sadece tuz bulunduran bir tattır. Son derece az malzeme ile harmanlanarak hazırlanır ve bu sebeple de orijinal Sivas köftesi olarak bilinir. Özel baharatlar ile harmanlanan bu köfte, kıymanın farklı yerlerinden elde etmek gerekir.

Sivas Usulü Kırniş

Yoğun miktarda tavuk eti kullanılan bu yemek son derece popüler bir lezzettir. Karbonhidrat ve protein dengesi yüksek olması sebebiyle her akşam tüketilmesi ile de bilinir. Kolay hazırlanır ve az malzeme ile servis edilir. Bu sebeple de uygun fiyatlı yemekler arasında bulunur. Ev yemekleri restoranlarında da en çok pişirilen yemekler arasında yerini korumaktadır.

Divriği Pilavı – Kadayıflı

Bir nevi perde pilavı olan bu pilavın içerisinde kuşbaşı et kullanılır. Genellikle dana eti tercih edilen bu özel lezzet içerisinde üzüm kurusuna ve soğana yer verir. Bazı zamanlarda nohut ve badem gibi malzemelerin kullanıldığı da bilinmektedir. Bu yemeyi tercih eden kişiler doyurucu bir öğün geçirir.

İçli Köfte

Özel harçlar ile hazırlanan içli köfte tarifi Sivas için son derece özeldir. Birçok farklı restoranda ve kafede içli köfte siparişi verilmesi mümkündür. Şehirde sokak lezzeti olarak tercih edilen tatların başında içli köfte yer almaktadır. Her sokak başında bulabileceğiniz gibi en lüks restoranlarda dahi içli köfte özenle hazırlanarak servis edilir.

Yaprak Sarma

Pirincin yanı sıra bol miktarda et kullanılarak hazırlanan yaprak sarma, bölgenin öne çıkan lezzetleri arasında bulunur. İyi bir yaprak sarma yemek isteyen kişiler yanında sarımsaklı yoğurt tüketmelidir. Yaprak sarma tarifine eşlik eden özel harp beraberinde iyi bir aroma sağlamaktadır. Yoğun aromaya sahip yemekleri seven kişiler mutlaka bu tarifi denemelidir.

Bat / Bad

Hem bat hem de bad olarak bilinen bu yemek içerisinde yüksek oranda ete yer verir. Etli yemekleri tercih eden kişiler mutlaka bu yemeğin tadına bak biridir. Yoğun miktarda protein bulundurması ve farklı sebzeler ile harmanlanarak hazırlanması sebebiyle hem özgün hem de bölgesel lezzetlerden biridir. İçerisinde yer alan lezzetler mevsime göre değişiklik gösterebilir. Mevsiminde kullanılan sebzeler ile genellikle bulgur ve@ karıştırılarak hazırlanan özel bir yemektir.

Muhabir: Yusuf Karahan