Gaziantep mutfağı, kendine has tarifleri ve lezzetleri ile Türk mutfağının önemli yapı taşlarından birini oluşturmaktadır. Antep’e ait tatlılar, yemekler ve salata ile mezeler Türkiye’nin dört bir yanında sevilerek tüketilmektedir.
Yuvarlama, Antep yöresine ait en lezzetli et yemekleri arasında yer alır. Evde pratik bir şekilde yuvarlama yaparak, Gaziantep’in geleneksel tadını akşam yemeği menülerinize ekleyebilirsiniz.
YUVARLAMA TARİFİ MALZEMELERİ
Gaziantep’e ait bir tat olan yuvarlama, halk arasında ‘yuvalama’ olarak da bilinmektedir. Antep’te yer alan hemen hemen tüm restoran ve lokantalarda deneyimleyebileceğiniz bu tat, yöre halkı tarafından genellikle Ramazan aylarında tercih edilmektedir. Ramazan ayında hemen hemen tüm sofralarda yer alan yuvarlama; köfte, haşlanmış et ve nohudun bir araya getirilmesi ile hazırlanmaktadır. Protein bakımından oldukça zengin olan bu et yemeği, kış aylarında da sıklıkla tüketilmektedir. Birçok kişinin severek tükettiği bu lezzetin yapım aşamasının zahmetli olması, yuvarlamanın evde yapılmasını zorlaştırıyor. Ancak sizler için derlediğimiz bu tarif ile büyük zahmetlere girmeye gerek kalmadan, kolay bir şekilde evinizin mutfağında yuvarlama yapabileceksiniz. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- 500 gram kuşbaşı dana eti (iri iri olacak şekilde doğranmış ve az yağlı)
- 5 su bardağı su
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 su bardağı pirinç (bir gece önceden suda bekletilmiş)
- 250 gram daha kıyma (az yağlı)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı toz karabiber
- 4 su bardağı süzme yoğurt
- Yuvarlamanın üzeri için gerekli olan malzemeler;
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı kuru nane
YUVARLAMA TARİFİ NASIL YAPILIR?
Yukarıda yer alan malzemeler ile hazırlayacağınız bu et yemeği, ortalama olarak altı kişilik olacaktır. Daha fazla kişiye yuvarlama yapmak için listede yer alan malzemeleri sistematik olarak arttırmayı tercih edebilirsiniz. Yuvarlama tarifinde kullanacağınız nohudu bir gün önceden suda bekletip ardından haşlarsanız, bu yemeğin hazırlık süreci ortalamak olarak kırk beş dakika olacaktır. Yemeğin pişme süresi ile bir buçuk saattir. Yuvarlama yapmak için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Yuvarlama yapmak için kuşbaşı doğranmış etleri uygun bir tencereye koyun ve üzerine beş su bardağı su ekleyerek pişirin
- Ardından daha önce haşladığınız nohutları ekleyin ve etler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin
- Bir gece öncesinden suda beklettiğiniz pirinçleri, yemek hazırlığına başlamadan önce süzün ve kurutun. Ardından bu pirinçleri on ila on beş saniye kadar mutfak robotundan geçirin
- Geniş bir kaseye pirinçleri aktarın
- Pirinçlerin üzerine dana kıymayı ekleyin
- Tuz ve karabiberi ilave ettikten sonra yoğurmaya başlayın
- Yumuşak ve homojen bir kıvam elde ettikten sonra nohut büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayın ve şekil verin
- Hazırladığınız köfteleri tencerede kaynamakta olan etli ve nohutlu suyun içerisine ilave edin
- On beş dakika boyunca tencerenin kapağı açık kalacak şekilde pişirin
- Yemeğe ekleyeceğiniz yoğurdu bir kaseye aktarın ve yemek ile ısılarının eşitlenmesi için et suyundan yoğurda ilave ederek kesilmesini engelleyin
- Hazırladığınız yoğurdu tencereye yavaşça ilave edin ve sürekli olarak karıştırın
- Son adımı tamamladıktan sonra Antep yuvarlama yemeğiniz servise hazır hale gelecek
- Servis için tabaklara aldığınız yemeğin üzerine kuru nane ve sıvıyağ gezdirerek tüketebilirsiniz
YUVARLAMANIN PÜF NOKTALARI
Yuvarlama yaparken hazırlayacağınız köftelerin boyutlarının mümkün olduğunca küçük ve orantılı olması gerekir. Bu sayede tüm köfteler aynı zamanda pişecektir. Yoğurt ilavesi sırasında ise yoğurdun kesilmesini engellemek için ocağı en kısık ayara getirin ve et suyu ile yoğurdu karıştırarak ılımasını sağlayın.



