Börek denildiğinde akla ilk olarak kıymalı, patatesli, peynirli, patlıcanlı ya da ıspanaklı çeşitler geliyor. Sigara böreği ya da tepsi böreği gibi farklı birçok çeşide sahip olan börek, hamur işi çeşitlerinin yapı taşı olarak kabul edilebilir.
Hem normal günlerde hem de özel günlerde ve misafirleri ağırlamak için tercih edilen klasik börekler yerine, bu kez sizler için Adana’nın meşhur böreğinin nasıl yapılacağını ve bu tarifin tüm püf noktalarını kaleme aldık.
Adana Böreği Tarifinin Malzemeleri
Adana mutfağı hem ülkemizde hem dünya genelinde bir üne sahip olmayı başarmıştır. Adana’da yapılan birçok yemek, kent ile ödeşmiştir. Tescilli lezzetler konusunda oldukça başarılı bir mutfağa sahip olan Adana, hamur işi konusunda da oldukça başarılıdır. Aromatik tatların hakim olduğu Adana mutfağında aynı zamanda et yemekleri de ön plana çıkmaktadır. Ancak bu yazımızda sizlere et yemekleri yerine Adana’nın meşhur böreğini nasıl yapacağınız aktaracağız. Bunun için ihtiyacınız olan malzeme listesini paylaşarak hazırlıklara başlayalım;
- 20 adet baklavalık yufka
- 2 adet yufka
- 150 gram tereyağı
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 250 gram çeçil peyniri
- 250 gram kaşar peyniri
Adana Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?
Adana böreği yapmak için normal yufka yerine baklavalık yufka kullanılması gerekir. Bu da hazırlık aşamasının biraz zor geçeceğini düşünmesine neden olabilir. Ancak sizler için sıraladığımız adımları takip ederseniz, bu böreği yapmanın hiç de zor olmadığını göreceksiniz. Adana’nın meşhur böreğini hazırlamak için tüm malzemeler tamam ise sıra geldi yapım aşamasının adımlarına;
- İlk olarak uygun bir kap içerisine tereyağını alın ve eritin
- Baklavalık yufkaları elinizdeki tepsinin boyutunda kesin
- Erittiğiniz tereyağı ile kullanım sağlayacağınız tepsiyi yağlayın
- Baklavalık yufkayı tepsiye serin. Yufkayı yağlayın ve bu şekilde on kat yufkayı üst üste dizin
- Ayrı bir kabın içerisinde yumurta ve sütü çırpın
- İki adet yufkayı parçalara ayırın. Bir adet yufkanın parçalarını hazırlandığınız sosa batırın. Hazırladığınız bu yufkaları, baklava yufkalarının olduğu tepsiye dizin
- Kaşar peynirini rendeleyin. Rendelenmiş kaşarı ve çeçil peynirin yufkaların üzerine serpin
- Kalan bir adet yufkayı da sosa batırın ve tekrar üzerine serin. Kalan on adet baklavalık yufkayı da aralarını yağlayarak dizin. En son kalan yağı da en üstüne döküp yufkaların her yerini yağlayın
- Böreği dilimleyin. 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin
- Kontrollü bir şekilde pişirdiğiniz Adana böreğinizi, fırından alın ve ilk sıcaklığı geçtikten sonra servis edin
Adana Böreğinin Püf Noktaları
Adana böreği yaparken, tarifte yer alan çeçil peyniri ve kaşar peynirinin haricinde, damak tadınıza uygun herhangi iki peyniri kullanmayı tercih edebilirsiniz. Baklavalık yufkaları tepsiye alırken oldukça dikkatli olunması gerekir. Aksi halde yufkaların yırtılmasına neden olunabilir. Aynı zamanda tüm yufkaların aralarının tereyağı ile yağlanmasına da özen gösterilmelidir. Nitekim Adana böreğinin en önemli tekniği budur.
Adana Böreğinin Yanına Ne Gider?
Kendiniz için ya da gelecek olan konuklarınız için Adana böreği hazırladınız ancak bu böreğin yanına ne yapacağınıza karar veremediniz mi? Bunun için de sizlere iki ayarı önerimiz olacak Meşhur Adana böreğini yaptıktan sonra lezzetin dengelenmesi için çikolatalı triliçe yapabilirsiniz. Triliçe sevmiyorsanız, kısa sürede tatlı kurabiyeler hazırlamayı da tercih edebilirsiniz.





