Sakala çarpan çorbası oldukça eski zamanlardan beri Anadolu’nun farklı yörelerinde yapılan ve severek tüketilen bir çorba çeşididir. Dul avrat çorbası ya da kesme çorbası olarak da bilinen sakala çarpan çorbası, Tokat ve çevre illerinde ise bacaklı çorba olarak bilinmektedir.
Sakala çarpan çorbasının nasıl yapıldığını ve tüm püf noktalarını sizler için bir araya getirdik.
Sakala Çarpan Çorbası Tarifinin Malzemeleri
Birçok kişi tarafından sakala çarpan çorbası, birçok kişi tarafından ise bacaklı çorba olarak bilinen bu leziz yemeğin adı, bir rivayete göre oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Yalnız yaşayan bir adama komşusu bir tas sıcak çorba götürmüş ve adam bu çorbayı kaşıkla değil direkt olarak tastan içmiştir. Bu nedenle çorbanın içerisindeki erişteler adamın sakalına yapışmıştır. Bu olayın ardından çorbanın adının sakala çarpan çorbası olarak kaldığı anlatılmaktadır. Oldukça lezzetli ve bir o kadarda besleyici olan bu çorbayı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı erişte
- 1 adet orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 6 su bardağı su
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı nane
Sakala Çarpan Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Sakala çarpan çorbasının içerisinde yer alan malzemeler, genel sağlık sistemini desteklemektedir. Tek başına bile oldukça doyurucu olan bu çorba ev yapımı antibiyotik görevi görmektedir. Özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen sakala çarpan çorbasını yapmak için hazırlık süresi otuz dakika sürecektir. Çorbanın pişme süresi ise ortalama olarak kırk beş dakikanızı alacaktır. Yukarıda yer alan malzemeler ile yaklaşık olarak dört kişilik sakala çarpan çorbası elde edebilirsiniz. Sizler için adım adım sıraladığımız yapım aşamalarını takip ederek, oldukça pratik bir şekilde çorbanızı hazırlayabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz;
- İlk olarak çorbada kullanılacak olan mercimekleri haşlayın
- Soğanları yemeklik olacak şekilde doğrayın ve uygun bir tencereye yağı aktardıktan sonra soğanları kavurun
- Soğanların rengi dönünce salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin
- Haşlanan mercimekleri tencereye alın ve karıştırın
- Ardından tencereye altı ila yedi bardak kadar su ilave edin ve karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakın
- Çorba kaynadıktan sonra içerisinde bir su bardağı erişteyi ilave edin ve karıştırın
- Erişteler yumuşayana kadar pişirin. Ardından nane, tuz ve karabiberi ilave edin
- Sakala çarpan çorbasını bir taşım daha kaynatın ve sıcak sıcak servis edin

Sakala Çarpan Çorbasının Püf Noktaları
Sakala çarpan çorbasının lezzetli olması için bazı püf noktalarının bilinmesi gerekir. Bunların en önemlisi ise eriştelerin pişme süresidir. Erişteler çok fazla pişirilir ise bu kez çorbanın unlu bir hale gelmesine neden olur. Bu da çorbanın hem tadını hem de kıvamını bozacaktır. Diğer önemli nokta ise baharatların son olarak eklemesidir. Bu sayede tüm baharatlar çorbanın tümü ile karışabilecektir.
Sakala Çarpan Çorbasının Yanına Ne Gider?
Kış aylarında akşam yemeklerinin başlangıcı için tercih ettiğiniz sakala çarpan çorbasını kızarmış ekmek dilimleri ile servis edebilirsiniz. Aynı zamanda limon dilimleri ile birlikte de bu çorbayı servis etmeyi tercih edebilirsiniz. Çorbanın ardından ana yemek olarak ise İzmir köfte ve salata yaparak menünüzü zenginleştirebilirsiniz.





