Erzurum'un meşhur demir tatlısını evde yapmayı hiç denediniz mi? İster deneyimli bir şef olun, ister yeni ve acemi, vereceğimiz bu tarif ile kolayca demir tatlısını evinizde yapabileceksiniz. Öyleyse kolları sıyırın, tezgah başına!

DEMİR TATLISI TARİFİ MALZEMELERİ

Demir tatlısı için gerekli olan tüm malzemelerin listesi şöyle:

  • 2 büyük boy yumurta
  • 1 su bardağından bir parmak eksik kadar yoğurt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı un

Şerbet için gerekli malzemeler şöyle:

  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı şeker
  • Çeyrek limon suyu

Kızartmak için gerekli malzeme ise:

  • Bol miktarda sıvı yağ

DEMİR TATLISI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Demir tatlısının yapımının oldukça basit olduğunu söyledik. Adım adım uygulayacağınız tarif sırası ile şöyle:

  • Bir tencereye su ve şekeri koyun. Şeker eriyene dek karıştırın ve orta ateşte kaynatın.
  • Şerbet kaynamaya başladıktan hemen sonra sıktığınız çeyrek limon suyunu ilave edin.
  • Limon suyu ile 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
  • Şerbeti başka bir kaba aktararak hızlıca soğutun. Şerbet hazır.
  • Daha sonra un dışındaki tüm malzemeleri derin bir kaba koyup iyice karıştırın.
  • Karışıma azar azar unu eleyerek ekleyin ve pürüzsüz bir hamur elde edin.
  • Bir tavaya ya da tencereye bol miktarda sıvı yağ koyun ve orta ateşte ısıtın.
  • Isınan yağın içine demir kalıbınızı koyup iyice ısıtın.
  • Sıcak demirin yarıdan fazlasını hamura daldırıp, hemen ardından kızgın yağa bırakın.
  • Demir tatlısını çıkarmak için çöp şiş ya da çatal kullanın.
  • Hamurun her iki tarafını da altın rengi alana kadar kızartın.
  • Kızaran tatlıları peçete serilmiş bir tabağa alın.
  • Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
  • Kızarttığınız tatlıları soğuk şerbete batırın ve kısa bir süre bekletin.
  • Şerbetten çıkan tatlıları servis tabağına alın.
  • Dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin. Afiyet olsun!

DEMİR TATLISININ PÜF NOKTALARI

Demir tatlısı yapımında bazı püf noktalara dikkat ederek harika sonuç elde edebilirsiniz. Bu püf noktalar şöyle:

  • Demir kalıbınızı kullanımdan sonra kesinlikle su ile yıkamayın. Bunun yerine, kağıt havlu ile üzerindeki yağı temizleyin. Temizlediğiniz demir kalıbını yağlı kağıda sararak saklayın. Bu yöntem ile kalıbın paslanmasını önlemiş olursunuz ve uzun ömürlü bir şekilde kullanabilirsiniz.
  • Yağın sıcaklığı, demir tatlısının çıtır çıtır olmasını etkiler. Yağı orta ateşte ısıtarak kızartma işlemini gerçekleştirin. Yağın sıcaklığının az olması, hamurun daha fazla yağ çekmesine neden olur.
  • Hamurun kıvamı pürüzsüz ve akışkan olmalıdır. Unu azar azar ekleyerek kıvamı ayarlayın.
  • Hamurun her iki tarafını da altın sarısı olana kadar kızartın. Kontrollü bir şekilde kızartma süresini ayarlayın.
  • Tatlıları kızarttıktan hemen sonra soğuk şerbete batırın ve kısa bir süre bekletin.

DEMİR TATLISI KAÇ KALORİ?

215 gram, orta porsiyon demir tatlısının kalori değeri ve; karbonhidrat, protein, yağ değerleri aşağıdaki gibidir:

  • Kalori: 673 kcal
  • Karbonhidrat: 66.74 gr
  • Protein: 5.03 gr
  • Yağ: 40.6 gr

100 gram demir tatlısı için ise besin değerleri aşağıdaki gibi listelenmiştir:

  • Karbonhidrat: 31.04 gr
  • Protein: 2.34 gr
  • Yağ: 18.89 gr
  • Lif: 0.35 gr
  • Kolesterol: 32.83 mg
  • Sodyum: 10.88 mg
  • Potasyum: 28.15 mg
  • Kalsiyum: 8.57 mg
  • Vitamin A: 34.86 IU
  • Vitamin C: 0.39 mg
  • Demir: 0.43 mg

Muhabir: Ertuğrul Köse