Bu yazıda, stresten kurtulmak ve sıkıntıyı atmak için okunabilecek çeşitli duaları derledik.

STRESTEN KURTULMAK İÇİN: İNŞİRAH SURESİ

Stresten kurtulmak için İnşirah Suresi’ni okuyabilirsiniz. Bu surenin okunuşu ve Türkçe anlamı şöyledir:

  • Elem neşrah leke sadrek

(Senin için bağrını açmadık mı?)

  • Ve vada'na 'anke vizreke

(İndirmedik mi senden o yükünü?)

  • Elleziy enkada zahreke

(O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü?)

  • Ve refa'na leke zikreke

(Senin şanını yüceltmedik mi?)

  • Feinne me'al'usri yüsra

(Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var.)

  • İnne me'al'usri yüsra

(Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var!)

  • Feiza ferağte fensab

(O halde boş kaldığında yine kalk yorul!)

  • Ve ila rabbike ferğab.

(Ve ancak Rabb'inden ümit et, hep O'na doğrul!)

SIKINTILI ANLARDA OKUNACAK DUALAR

Sıkıntılı anlarda, sıkıntıyı gidermek ve iç huzuru sağlamak için okunacak dualar şöyledir:

  • "Hasbünallah ve Ni'mel Vekil"

Sıkıntılı anlarda bu dua; "Allah bize yeter, O ne güzel vekildir" anlamındadır.

  • "Lâ İlâhe İllâ Ente Sübhâneke İnnî Küntü Mine'z-Zâlimîn"

Hz. Yûnus'un (aleyhisselâm) balığın karnında söylediği bu dua, "Allah'ım! Senden başka ilah yoktur, Seni her çeşit kusurdan tenzih ederim. Ben nefsime zulmettim" anlamına gelir. Bu dua, derin sıkıntılar içinde olanların Allah'a yönelerek rahmetini dilemesine vesiledir.

  • "La İlâhe İllallahü'l-Azîmü'l-Halîm, La İlâhe İllallahü Rabbü'l-Arş'il-Azîm, La İlâhe İllallahü Rabbü's-Semâvâti ve Rabbü'l-Ardı Rabbü'l-Arş'il-Kerîm"

Bu dua, "Büyük ve Halim olan Allah'tan başka ilah yoktur. Büyük Arş'ın Rabbi Allah'tan başka ilah yoktur. Semaların ve yerin Rabbi, Arş'ın sahibi olan Allah'tan başka ilah yoktur" anlamına gelir.

  • "Hasbiyallahü Lâ İlâhe İllâ Hüve Aleyhi Tevekkeltü ve Hüve Rabbül Arşil Azîm"

Bu dua, "Allah bana yeter, O'ndan başka ilah yoktur. Ben O'na dayandım ve O, büyük Arş'ın Rabidir" anlamındadır.

STRES YAPMAMAK İÇİN HANGİ DUA OKUNUR?

İslam alimleri tarafından, stres yapmamak için önerilen dualardan biri Kelimetül Ferec duasıdır. Bu dua, stresi azaltmak ve huzur bulmak amacı ile okunur. Peki, Kelimetül Ferec duası nasıl okunmalıdır? Bu duanın okunuşu ve anlamı şöyledir:

  • İlâhi, azum’el-belâu ve berih’el-ğefâu v’en-keşef’el-ğitâu ve’ngata’er-recâu ve zâgati’l-erzu ve muniet’is-semâu ve ente’l-musteanu ve ileyke’l-müştekâ ve aleyk’el-muavvelu fiş-şiddeti ve’r-rehâ.
  • Allâhum-me salli elâ Muhammed’in ve âl-i Muhammed; uli’l-emrillezine ferazte aleyna taetehum ve arreftena bi-zalike menziletehum fe-ferric enna bi-haggihim feracen âcilen gâriben kelemh’il-basari ev huve egrabu yâ Muhammed’u, Yâ Aliyy, Yâ Aliyyu, Yâ Muhammed, ikfiyâni feinnekuma kâfiyan. Vensurâni feinnekuma nasirân.
  • Yâ mevlana yâ Sahib’ez-Zaman! El-ğavs, el-ğavs, el-ğavs, edrikni, edrikni, edriknî, es-saate, es-saate, es-saate, el-acel, el-acel, el-acel, yâ erham’er-rahimine, bihaggi Muhammedin ve âlihit-tâhirîn.

Duanın Türkçe anlamı ise şöyledir:

  • İlahi, bela çok büyük oldu, çaresizlik arttı, perdeler kalktı, umutlar kesildi, yer darlık verdi, gök engellendi ve Sen yardımcısın, Sen'e şikayet edilir ve Sen'e dayandım hem sıkıntıda hem de rahatlıkta.
  • Allah'ım! Muhammed ve onun ailesine salat et; onların itaati bize farz kılındı ve Sen, onların makamını bize tanıttın. Onların hürmetiyle bize çabucak, yakın bir ferahlık ver. Yâ Muhammed, Yâ Ali! İkiniz bana yeter, çünkü siz ikiniz kafi gelirsiniz. Beni savunun, çünkü siz ikiniz savunursunuz.
  • Ey Mevlamız, Ey Zamanın Sahib'i! Yardım et, yardım et, yardım et, beni yetiştir, beni yetiştir, beni yetiştir, şu anda, şu anda, şu anda, acele, acele, acele, ey merhametlilerin en merhametlisi, Muhammed ve onun pak ailesi hürmetine.

STRES YAPMAMAK İÇİN DUAYI KAÇ KERE OKUMALIYIZ?

Stresin üstesinden gelmek için dualara tutunmak, Allah’a sığınmanın bir yolu olarak önerilir. Peki, stres yapmamak için okunacak dualar ne sıklıkla ve nasıl okunmalıdır?

  • Duaları günlük rutinin bir parçası haline getirmek, stresin yönetilmesi için etkilidir. Özellikle yoğun ve stresli dönemlerde, duaların her namazdan sonra düzenli olarak okunması tavsiye edilir. Duaların düzenli bir şekilde okunması, Allah’a olan yakınlığı artırır ve kişinin ruhsal olarak huzur bulmasına vesile olur.
  • Namaz kılmak, günlük yaşamda ruhsal denge için önemlidir. Stres yapmamak için okunacak duaların namazlardan önce ve sonra tekrarlanması gerekir. Günde en az 3 defa; sabah, öğle ve akşam namazlarından önce ve sonra duaların okunması önemlidir. Özellikle Kelimetül Ferec duası gibi dualar, stres yapmamak için okunmalıdır. Kelimetül Ferec duası gibi stresi engelleyen duaların, günlük olarak 7 defa okunması önerilir.

Muhabir: Haber Merkezi