Muğla mutfağı, Ege'nin zeytinyağlıları ve et yemekleri ile bilinir. Çeşitli yemekleri ile nam salmış Muğla’nın pek çok lezzetini bir araya getirdik. Şimdi, gelin Muğla’nın en özel lezzetlerini inceleyelim:
Çökertme Kebabı
Muğla'nın en ünlü yemeklerinden biridir. Hatta Muğla’nın simgelerinden biri haline gelmiştir. İnce kesilmiş ve kızartılmış patateslerin üzerine konulan dana biftek etleri, yoğurt, patates kızartması ve kızdırılmış tereyağı ile servis edilir. Türkiye genelinde de sevilen bu lezzet, Muğla mutfağının Bodrum ilçesine özgün tatlarından biridir.
Ekşili Balık
Levrek ya da mercan balığının unda kavrulmuş ve limon suyu eklenmiş harçla pişirilmesiyle elde edilen bir yöresel lezzettir. Bu lezzet, "Balık ekşilisi" olarak da bilinir. Ekşili balığın malzemeleri şöyledir:
- Mercan
- Sarımsak
- Salça
- Un
- Tuz
- Karabiber
- Sıvı yağ
- Limon

Tarhana Çorbası
Ev yapımı tarhana, kuru börülce, kavrulmuş et ve zengin bir sos ile harmanlanarak pişirilen bu çorba, kış aylarının vazgeçilmezlerinden biridir. Muğla işi tarhana çorbası, besleyici ve lezzetli bir ana yemek alternatifidir.
Kabak Çiçeği Dolması
Ege ve Akdeniz topraklarında kabak çiçekleri, sabahın erken saatlerinde toplanır. Bu kabak çiçekleri, leziz bir dolma için kullanılır. Kabak çiçeği dolması, bol baharat ve zeytinyağı kullanılarak hazırlanır. Bu lezzet, Ege mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. Zengin iç harcı ile bilinen bir lezzettir.
Börülce Ekşilemesi
Un ile kavrulmuş sostaki börülceler ile hazırlanan bu lezzet, başka hiçbir şeye benzemeyen özel bir tat sunar. “Börülce teltoru” olarak da adlandırılır. Börülce ekşilemesi için kullanılan malzemeler şunlardır:
- Börülce
- Domates
- Sarımsak
- Acı yeşil biber
- Zeytinyağı
- Tuz
- Un
- Limon suyu

Lokma
Muğla'da çok sevilen ve sık tüketilen bir hamur işidir. Lokma, Osmanlı döneminden günümüze ulaşmış bir lezzettir. Un, yumurta, yoğurt, maya, ılık su, tuz ile elde edilen hamuru mayalanmaya bırakılır. Daha sonra lokmanın yağı kızdırılır. Ceviz büyüklüğündeki toplar haline getirilerek kızartılan lokma, şeker serpilerek, tarçın dökülerek ya da bal ile birlikte servis edilir. Şerbetli olanı da tercih edilen bir hamur tatlısıdır. Lokma, özellikle özel günlerde ikram edilen bir tatlıdır.
Zeytinyağlı Deniz Börülcesi
Deniz kıyısında yetişen börülce, Muğla mutfağında zeytinyağlı olarak yoğrulur. Zeytinyağlı deniz börülcesi, hem sağlıklı hem de hafif bir alternatiftir. İçerisinde; sirke, sarımsak, nar ekşisi, limon suyu gibi malzemeler bulunur.
Zeytinyağlı Bamya
Bamya, Ege ve Akdeniz mutfaklarının vazgeçilmezidir. Muğla'da zeytinyağlı bamya, sindirim sistemi için sağlıklı bir seçenektir. Bamya, sarımsak, soğan, domates, zeytinyağı, biber salçası, limon suyu ve toz şeker malzemeleri kullanılarak hazırlanır.
Keşkek
Buğday ve koyun etinin muhteşem uyumu ile hazırlanır. Keşkek, özellikle özel günlerde ve bayram sofralarında hazırlanan özel bir yemektir.
Turp Salatası
Mide ağrılarına iyi gelen turp salatası, yemeklerin yanında taze ve hafif bir tercihtir. Muğlalıların sık olarak hazırladığı bir salata çeşididir.
Şambali Tatlısı
Şerbetli bir tatlı olan şambali; dondurma, kaymak, badem ve fıstık ile zenginleştirilerek servis edilir.
Muğla Tarhanasından Sufle
Muğla'nın özgün lezzeti tarhanadan yapılan sufle, çorba dışında farklı tariflerde de kullanılır.
Yeşil Zeytinli Tarator
Ege'nin simgesi olan zeytinler ile hazırlanan tarator, kahvaltı sofralarını zenginleştiren bir seçenektir.
Çömlek Kebabı
Testi kebabı olarak bilinir. Çömlek kebabı, kuzu eti kullanılarak hazırlanır. Bu kebap, kalabalık sofralara lezzet katmak için ideal bir seçenektir.





