Türkiye, tarihinin en önemli YAŞ toplantılarından birisine tanık oldu. Askeri teamüller, altüst oldu. 11 general haklarındaki dava ve yakalama emri nedeniyle, terfi edemedi.
Türkiye, tarihinin en önemli YAŞ toplantılarından birisine tanık oldu. Askeri teamüller, altüst oldu. 11 general haklarındaki dava ve yakalama emri nedeniyle, terfi edemedi. İlk defa 4. güne sarkan kritik YAŞ‘a, Balyoz davasında haklarında yakalama emri çıkarılan ve içerisinde 11 generalin bulunduğu 102 subay, internet andıçı ve Ergenekon Davası‘nda savcılığa çağrılan ve yargılanan generaller hakkındaki terfi ve tayinler damga vurdu. Savcılık ve mahkeme kararları, TSK‘deki bütün dengeleri değiştirdi. Yine ilk defa YAŞ kararları, Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı‘na atama yapılmadan onay için Köşk‘e sunuldu.
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı 1-4 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. Balyoz davası gölgesinde başlayan YAŞ‘ta oldukça kritik saatler yaşandı. Atama krizinin aşılması için Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül arasında, baş başa yapılan zirvelerin yanı sıra bir dizi görüşme trafiği yaşandı.
İhraç olmadı
Terfi kriziyle geçen son YAŞ toplantısında, herhangi bir subay ihraç edilmedi. Geçen yıl 3 subay ordudan ihraç edilirken, 2008 yılında herhangi bir ihraç kararı çıkmamıştı. İhraç olmamasına neden olarak ise, mahkeme ve savcılıklarda hala yasal süreçleri devam eden subay ve astsubaylarla ilgili herhangi bir kesinleşmiş karar bulunmaması gösteriliyor.
Orgeneral Iğsız atanmadı
Kritik YAŞ toplantıların son gününde, ‘Balyoz‘ ve ‘İnternet andıcı‘ soruşturmasında ifadeye çağrılan ve Genelkurmay İkinci Başkanı olduğu dönemde ‘İrtica İle Mücadele Eylem Planı‘nın hazırlanması emrini verdiği iddia edilen 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız, Kara Kuvvetleri Komutanlığı‘na atanmadı; Kara Kuvvetleri Komutanlığı‘na atanan isim de YAŞ kararnamesinde yer almadı. Iğsız‘ın kuvvet komutanlığına atanamaması nedeniyle Kara Kuvvetler Komutanlığı koltuğu boş kalırken, Genelkurmay Başkanlığı‘na oturacak isim de tarihte ilk kez YAŞ listesinde yer almadı.
Terfi edemeyen 11 General
Balyoz davasında haklarında yakalama emri çıkarılan ve son YAŞ toplantısında terfi edemeyerek, görev süreleri uzatılan 11 general ise şunlar: 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Hakkâri 3. Taktik P.Tümen Tümgeneral Gürbüz Kaya, KKK Denetleme ve Değerlendirme Bşk. Yrd. Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz, 4. Jandarma Komando Eğt. Tugay Komutanı Tümg. Halil Helvacıoğlu, 52. Taktik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay, Ulaştırma ve Personel Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı, Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın, Kocaeli Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen, Kocaeli Hücumbot Filo Komutanı Tuğamiral Abdullah Gavramoğlu. Öte yandan hakkında yakalama kararı bulunmamasına karşın, Balyoz davası sanıkları arasında yer alan Tuğamiral Mustafa Karasabun ile Tuğgeneral Kasım Erdem de terfi alamadı.
Org. Ber EDOK Komutanı
YAŞ kararlarıyla birlikte son dönemde ismi en çok tartışılan isimlerden birisi olan, Erzincan‘daki Ergenekon davasının bir numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk, EDOK Komutanlığı‘na atandı. Yine 28 Şubat sürecinde Sincan‘da tankları yürüten komutan olarak tanınan EDOK Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ise, YAŞ‘ta en çok tartışılan isim olan Hasan Iğsız‘dan boşalan 1. Ordu Komutanlığı‘na getirildi. Bu yıl terfi alan 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Yalçın Ataman, orgeneral rütbesiyle Berk‘ten boşalan 3. Ordu Komutanlığı‘na atandı. Terfi alan ve orgeneralliğe yükseltilen, terörle mücadele konusundaki deneyimiyle tanınan Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Servet Yörük, Özel‘den boşalan, terör konusundaki en hassas bölge olan 2. Ordu Komutanlığı‘na atandı.
Öte yandan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık‘ın yerine 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel getirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ise görevlerini birer yıl daha sürdürecek.
Terfi listesi
Kara Kuvvetleri Komutanlığı
Orgeneralliğe yükselen Korgeneraller:
Korgeneral Yalçın Ataman, Korgeneral Servet Yörük.
Korgeneralliğe yükselen Tümgeneraller:
Tümgeneral Abdullah Recep, Tümgeneral Kamil Başoğlu, Tümgeneral Hüseyin K. Hüsnüoğlu, Tümgeneral Orhan Akbaş.
Tümgeneralliğe yükselen Tuğgeneraller:
Tuğgeneral İbrahim Yılmaz, Tuğgeneral Şenol Alparslan, Tuğgeneral Yılmaz Uyar, Tuğgeneral Uğur Tarçın, Tuğgeneral Tayfun Özden, Tuğgeneral Mehmet Faruk Şengün, Tuğgeneral İsmail Metin Temel, Tuğgeneral Şeref Öngay, Tuğgeneral Sadık Çelikörs, Tuğgeneral Metin Gürak, Tuğgeneral Salih Ulusoy, Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu.
Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar:
Topçu Kurmay Albay Muharrem Metin Özbek, Hava Savunma Krm. Alb. Muzaffer Sönmez, Pyd. Kurmay Albay Mehmet Akyürek, Pyd. Kurmay Albay Mustafa Uzun, Topçu Kurmay Albay Ömer Şevki Gençtürk, Topçu Kurmay Albay H. Hamdi Ergün, Topçu Kurmay Albay Mehmet Özoğul, Tank Kurmay Albay Atilla Şirin, Tank Kurmay Albay Mehduh Hakbilen, Hava Svn Krm. Albay Yavuz Selim Kahveci, Topçu Kurmay Albay Halil İbrahim Ergin, Topçu Kurmay Albay Sinan Yayla, Muharebe Kurmay Albay Mustafa Aysan, Kara Pilot Kurmay Albay Hakan Atınç, Topçu Kurmay Albay Kahraman, Güneş, Tank Kurmay Albay Rafet Sevinç Şaşmaz, Pyd. Kurmay Albay Metin Akkaya, Topçu Kurmay Albay Abdullah Baysar, Topçu Kurmay Albay Mehmet Haluk Yıldızdan, Tank Kurmay Albay, Veli Tarakcı, Pyd Kurmay Albay Levent Köse, Pyd Albay Kemal Korkmaz, Topçu Albay Erkan Atalay, İstihkam Albay Rıza Çağatay Erdoğan.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı
Koramiralliğe yükselen Tümamiral:
Tümamiral Deniz Cora.
Tümamiralliğe Yükselen Tuğamiraller:
Tuğamiral Erdem Caner Bener, Tuğamiral Ahmet Sinan Ertuğrul.
Tuğamiralliğe Yükselen Albaylar:
Deniz Kurmay Albay Ömer Faruk Harmancık, Deniz Kurmay Albay Sinan Azmi Tosun, Deniz Kurmay Albay Şafak Yürekli, Deniz Kurmay Albay Fahri Can Yıldırım, Hasan Doğan, Ali Sadi Ünsal, Mehmet Şevki Şekerefeli.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı
Korgeneralliğe Yükselen Tümgeneraller:
Tümgeneral Turgut Atman, Nejat Bilgin.
Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneraller:
Tugeneral Hasan Hüseyin Demiraslan, Nihat Kökmen, Bülent Kocababuç, Ali Demiral, Ayhan Gümüş.
Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar:
Pilot Kurmay Albay İdris Aksoy, Hakan Taşkesen, Mehmet Eldem, Mehmet Uğur Balkış, Kubilay Baloğlu, Mehmet Cahit Bakır, İsmail Yalçın, Göksel Kahya.
Jandarma Genel Komutanlığı
Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneral:
Tuğgeneral Yusuf Kaya, Ata Kalkan.
Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar:
Jandarma Kurmay Albay Ali Çardakçı, Salih Karataş, Güray Alpar, Namık Boran.
Gülhane Askeri Tıp Akademisi
Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar:
Prof. Tabip Albay Fikret Arpacı, Yusuf Peker, Ufuk Demirkılıç, Can Polat Eyigün.
Tuğamiralliğe yükseltilen Albay:
Prof. Deniz Tabip Albay Bekir Sıtkı Cebeci.
Askeri Yargıtay
Tuğgeneralliğe yükseltilen Albay:
Askeri Hakim Albay Hasan Dengiz.
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi
Tuğgeneralliğe yükseltilen Albay:
Askeri Hakim Albay Abdullah Arslan.




