Ekonomist Tuna Kaya, piyasalardaki bu büyük belirsizliği derinlemesine analiz ederek yatırımcıların ufkunu açacak çok kritik iki farklı senaryoyu paylaştı. Altın piyasasında yaşanabilecek olası bir "boğa patlaması" ya da tam tersi bir "ayı çöküşü" durumunda fiyatların görebileceği en uç noktaları kuruşu kuruşuna hesaplayan uzman isim, şok tahminlerde bulundu. Yatırımcılara panik dalgalarına kapılmamaları ve sakin kalmaları yönünde çağrıda bulunan Kaya, varlıkların nasıl korunması gerektiğine dair de hayat kurtaran bir sepet formülü sundu.

Merkez bankalarının rezervlerini güçlendirmek adına arka arkaya yaptığı yapısal altın alımları iç piyasayı ve küresel fiyatları dipten desteklemeye devam ediyor. Ancak bir yandan da tırmanan petrol fiyatlarının getirdiği ekonomik baskı, altının önündeki en büyük engellerden biri olarak öne çıkıyor. Ekonomist Tuna Kaya, küresel sistemde işlerin kontrolden çıkması durumunda devreye girecek ve "boğa şoku" olarak adlandırılan tarihi yükseliş senaryosunun detaylarını aktardı.
Jeopolitik patlama yaşanırsa gram altın rekor kıracak
Küresel arenada geçmişte yaşanan sert fiyat sıçramalarının önümüzdeki dönemde de tekrarlanma ihtimalinin oldukça güçlü olduğunu belirten Tuna Kaya, özellikle kriz ortamlarına dikkat çekti. Dünyada büyük bir jeopolitik kırılmanın yaşanması, küresel ekonominin stagflasyon (durgunluk içinde yüksek enflasyon) sarmalına girmesi ve merkez bankalarının panik halinde altına hücum etmesi durumunda ons altının 6.500 ile 7.000 dolar seviyesinin üzerine çıkabileceğini öngördü. Bu uç senaryonun iç piyasadaki yansıması ise çok daha çarpıcı olacak; böyle bir kriz dalgasında gram altının tek kalemde 13.000 TL ile 15.000 TL bandını aşması kaçınılmaz bir gerçek haline gelecek.
Barış rüzgarları eserse fiyatlar sert gerileyebilir
Piyasalarda her şeyin tersine döndüğü, küresel risk iştahının arttığı ve iyimserliğin hakim olduğu "ayı senaryosunu" da dışlamayan ünlü ekonomist, olası bir çöküşün sınırlarını çizdi. Küresel arenada hızlı bir barış ortamının tesis edilmesi ve Fed'in yüksek faiz duruşunu agresif bir şekilde koruması halinde ons altının 3.800 ila 4.200 dolar bandına kadar sert bir düzeltme yiyebileceğini ifade etti. İç piyasada ise bu gelişmenin gram altını 5.500 ile 6.500 TL seviyelerine kadar geri çekebileceğini belirten Kaya, ancak Türk Lirası'nda yaşanabilecek olası değer kayıplarının bu düşüş grafiğini büyük ölçüde frenleyebileceğinin altını çizdi.




