Gavurdağı Salatası Hangi Malzemelerle Yapılır?

Gavurdağı salatasının yapımında mevsim sebzeleri kullanılır. Salatanın taze ve lezzetli olmasının yolu da içindeki taze sebzelerdir. Diğer salata tariflerinden ek olarak gavurdağı salatasına bir kuruyemiş olan ceviz eklenir. Sebzeler ile uyumu olan ceviz ağızda hoş bir tat bırakır. Ayrıca salataya sos niyetine dahil edilen hoş bir aroma verir.

Gavurdağı salatasının yapımı için gerekli olan malzemelerin listesi şöyledir:

  • 4 tane domates
  • 1 tane kırmızı kuru soğan
  • 2 tane çarliston biber
  • 2 tane salatalık
  • 100 gram kuru ceviz içi
  • Yarım demet maydanoz
  • 7 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 5 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz

Gavurdağı Salatası Nasıl Yapılır?

Gavurdağı salatası yaparken büyük boy sebzeler seçmeye dikkat edilmelidir. Domates, kırmızı soğan, çarliston biber ve salatalık malzemelerinin tamamı büyük olmalıdır. Salatanın yapımındaki diğer kritik nokta sebzeleri küçük doğramaktır. Gavurdağı salatasını yaparken sebzelerin iri olması istenen bir durum değildir. Ayrıca gavurdağı salatası yapıldıktan sonra ceviz ilavesi yapılır.

Gavurdağı salatasının tarifi aşağıda yer alıyor:

  • Sebzeleri bol ile yıkayın.
  • Kabuklu cevizleri kırın. Ardından iç kısımlarını bir kâseye alın.
  • Domatesi küçük bir şekilde dilimleyin. Dilerseniz öncesinde domatesin kabuğunu soyabilirsiniz.
  • Salatalıkları da küçük boyutta doğrayın. Dilimlerin tavla zarı büyüklüğünde olması gerekir.
  • Kırmızı kuru soğanın kabuğunu soyun. Onu da domates ve salatalığa uygun olacak şekilde doğrayın.
  • Sivri biberleri ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini temizleyin. Ardından küçük küp şeklinde doğrayın.
  • Maydanozu ince bir şekilde kıyın.
  • Hazırladığınız salata malzemelerini derin ve geniş bir kâsenin içine alın.
  • Sos için küçük bir kâseye zeytinyağı, sumak, nar ekşisi ve tuz ekleyin. Malzemeleri iyice karıştırın.
  • Hazırladığınız sosu salata malzemelerinin üzerinde gezdirin. Ardından birkaç dakika boyunca sebzeleri karıştırın.
  • Salatayı geniş bir servis tabağının içine alın.
  • Kuru cevizleri ufak parçalar halinde ezin. Sonra tabağa aldığınız salatanın üzerine yerleştirin.
  • Gavurdağı salatasını bekletmeden servis edin.

Gavurdağı Salatasının Püf Noktaları Nelerdir?

Gavurdağı salatasının lezzetli olmasında sebze seçimi çok önemli bir yer tutar. Özellikle domatesin olgun ve sulu olanlardan seçilmesi gerekir. Bunun nedeni domates suyunun salataya hoş bir tat vermesidir. Domates ve salatalığın kabukları tercihe bağlı olarak soyulabilir.

Salatadaki sebzelerin çok küçük boyutlarda doğranması son derece önemlidir. Gavurdağı salatasına damak zevkine bağlı olarak taze soğan eklemek de mümkündür. Taze soğan eklenecekse tıpkı diğer sebzeler gibi küçük bir şekilde doğranması gerekir.

Gavurdağı Salatası Kaç Kaloridir?

Bir porsiyon gavurdağı salatasında 362 kalori vardır.

Gavurdağı Salatası Hazırlama Süresi Nedir?

Gavurdağı salatası yalnız 15 dakika içinde hazırlanabilir.

Gavurdağı Salatası Kaç Kişiliktir?

Yukarıda yer alan malzemelerle 3 kişilik gavurdağı salatası yapılabilir.

Gavurdağı Salatası Neyin Yanında İyi Gider?

Gavurdağı salatası en çok et yemekleri ile uyumludur. Özellikle kebap çeşitleri ile tüketildiğinde lezzeti kat kat artar. Orman kebabı ve tavuk ızgara bu salatanın iyi partnerleridir. Sade pirinç pilavı ile servis edildiğinde iyi bir akşam yemeği menüsü oluşturur.

Gavurdağı Salatası Nasıl Servis Edilir?

Gösterişli bir şekilde servis etmek isteyenler gavurdağı salatasını marul yapraklarının içine ekleyebilir. Salata hazırlandıktan sonra fazladan zeytinyağı ve nar ekşisi ilavesi yapmak mümkündür. Salatanın üzerine iri parçalar halinde mevsim yeşillikleri yerleştirilebilir.

 

 

 

 

 

 

 

Muhabir: Emre Gürbüz