Elma, gülgiller familyasından olan bir meyvedir. İsmi kırmızı ile eş anlamlı olan “al”dan “alma” olmuş, ardından “elma” olmuştur. Bu yazıda, elma ile ilgili şaşıracağınız bilgilere yer verecek; besin değerlerini, kalorisini ve faydalarını açıklayacağız.

Elma Kaç Kaloridir?

90 gram bir elmanın kalorisi 47 kcal’dir.

Elmanın Besin Değerleri

100 gram elma:

  • Karbonhidrat: 13.81 g
  • Protein: 0.26 g
  • Yağ: 0.17 g
  • Lif: 2.4 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 1 mg
  • Potasyum: 107 mg
  • Kalsiyum: 6 mg
  • Vitamin A: 54 IU
  • Vitamin C: 4.6 mg
  • Demir: 0.12 mg
  • 1 adet (ortalama 182 gram) elma:
  • Karbonhidrat: 12.43 g
  • Protein: 0.23 g
  • Yağ: 0.15 g
  • Lif: 2.16 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 0.9 mg
  • Potasyum: 96.3 mg
  • Kalsiyum: 5.4 mg
  • Vitamin A: 48.6 IU
  • Vitamin C: 4.14 mg
  • Demir: 0.11 mg

Elmanın Faydaları Nelerdir?

  • Kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır.
  • Düşük kalorili olmasıyla zayıflamaya yardımcı olur ve kan şekerini düzenler.
  • Kabızlığı önler ve bağırsak sağlığını destekler.
  • Diş sağlığına katkı sağlar ve ağız kokusunu giderir.
  • Kolesterol seviyelerini dengeleyerek kalp sağlığını destekler.
  • Kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olan fenilalanin maddesini içerir.
  • Demir eksikliğini önler.
  • Diyabet riskini azaltır ve kan şekerini düşürür.
  • Prostat, akciğer, kolon ve meme kanseri riskini azaltır.
  • Zengin lif içeriği ile kabızlığı önler ve sindirim sistemini düzenler.
  • Parkinson ve Alzheimer gibi beyin hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Kadınların menopoz döneminde östrojen hormonu salgısını düzenler.
  • Elma suyu; soğuk algınlığına, öksürüğe, ses kısıklığına ve yüksek ateşe iyi gelir.
  • Böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur.
  • Tansiyonu düşürür ve nefes darlığına iyi gelir.
  • Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Kabuğu soyulmadan pişirildiğinde bağırsakları aktif hale getirir.
  • Tatlılara eklenerek şeker ihtiyacını doğal yoldan karşılar ve diyet için ideal bir besindir.
  • Kas erimesini engeller.
  • Zararlı yağ asitlerini azaltır ve kolesterolü düşürür.
  • İdrar söktürücü etkiye sahiptir ve mesane hastalıklarına, hemoroide karşı faydalıdır.
  • Elma, uçuğu iyileştirir.

Elma Nasıl Saklanmalıdır?

  • Elma, serin ve karanlık bir ortamda oda sıcaklığında yaklaşık 7-8 gün boyunca taze kalabilir.
  • Buzdolabında ise elma, 4 ila 6 hafta arasında muhafaza edilebilir.
  • Elma kesildiğinde ya da soyulduğunda, hava ile temas ettiği için okside olarak kolayca kararabilir. Bu nedenle streçlenmelidir.
  • Yarım bir elma saklanacaksa, limon suyu sıkılarak ya da limonlu suya batırılarak kararmasının önüne geçilebilir. Limon suyunun antioksidan özellikleri sayesinde elma yüzeyindeki kararmayı engellemek mümkündür.

Elma Hakkında Bazı Şaşırtıcı Bilgiler

  • Elma, aslında armut ve erik gibi gülgiller ailesinin bir parçasıdır.
  • Dünya genelinde 7,500'den fazla elma çeşidi bulunmaktadır; dolayısıyla her gün bir elma yiyerek tüm çeşitleri denemek 20 yıldan fazla sürebilir.
  • Elma, buzdolabına konulduğunda dışarıda bırakıldığından 10 kat daha hızlı olgunlaşır.
  • Amerika'daki tüm eyaletlerde elma yetiştirilmektedir.
  • Elma ağaçları 100 yıldan fazla yaşayabilir.
  • Elma ağaçlarının meyve vermeye başlaması genellikle 4 ila 5 yıl sürer.
  • Elma tohumları, siyanür bileşiği içerir.
  • Elma, en çok Çin, ABD, Türkiye, Polonya ve İtalya gibi ülkelerde üretilmektedir.
  • Ortalama bir elma 10 tohum içerir.
  • Elma, diş beyazlatma ürünlerinde kullanılan ve lekeleri çözmeye yardımcı olan malik asit içerir.

Elma Günlük Olarak Ne Kadar Tüketilmeli?

Ergenler ve yetişkinler için günlük önerilen elma tüketimi 100 ila 150 gram arasındadır. Elma, bütün halde tüketildiğinde en iyi tokluk hissini sağlayan formdur; çünkü içerdiği lif miktarı ile tokluk hissini artırır.

Muhabir: Haber Merkezi