Artvin arıcılığı, Nisan ayının ilk haftasında yaşanan beklenmedik soğuk hava ve zirai donun olumsuz etkileriyle karşı karşıya kaldı. Normalde bu dönemde açması gereken çiçeklerin soğuktan zarar görmesi ve polen arzının azalması, arıların beslenmesini güçleştirdi ve kovanlardaki arı sayısında belirgin bir düşüşe yol açtı.
"ARILAR ADETA İKİNCİ KIŞI YAŞIYOR!"
Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, bölgedeki soğuk havanın arıcılık üzerindeki yıkıcı etkisini gözler önüne serdi.
Konuya ilişkin konuşan Durmuş, "Yaşanan bu beklenmedik soğuklar, ana arılarda ve genç arılarda önemli kayıplara yol açtı" dedi.
Çiçeklerin solması ve meyve tomurcuklarının zarar görmesiyle arıların besin bulmakta zorlandığını vurgulayan Durmuş, "Beslenemeyen arılar yüzünden kovan içindeki larvalar bile soğuktan etkilendi. Arılar için adeta ikinci bir kış mevsimi yaşanıyor" şeklinde konuştu.
"BİN 400'ÜN ÜZERİNDE ARICI, 120 BİN KAYITLI KOVAN VAR!"
İl genelinde bin 400’ü aşkın arıcı ve 120 bin kayıtlı kovan olduğunu söyleyen Durmuş, "Bu şartlarda arıların bal sezonuna hazırlanması çok zor. Bu sezon bal üretiminde yüzde 50 ila 60 oranında bir kayıp yaşanabilir. Bu da hem arıcılarımızı hem de il ekonomisini ciddi şekilde etkileyecek" ifadelerini kullandı.





