Sahada tansiyon bir anda yükseldi. ABD’nin 48 saatlik ateşkes çağrısına kulak asmayan İran, sabah saatlerinden itibaren İsrail’in farklı bölgelerini misilleme saldırılarıyla hedef aldı. Peş peşe gelen saldırılar, bölgede yeni bir dönemin kapısını araladı.
GÜNEYDEN BAŞLAYAN SALDIRI: SANAYİ BÖLGESİNDE YANGIN
ABD'nin 48 saat ateşkes teklifini reddeden İran, İsrail'in güneyindeki Necef Çölü bölgesinde bulunan bir sanayi bölgesini misilleme saldırıları kapsamında vurdu. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran’dan atıldığı tespit edilen füzelerin önlenmesi için hava savunma sistemlerinin devrede olduğu bildirildi.
Kanal 12 televizyonunun haberinde, İran'ın İsrail’in güneyini hedef alan ilk füze saldırısı nedeniyle Berşeva ve Arad kentleri ile Necef Çölü bölgesinde sirenlerin çaldığını aktarıldı. Haberde, İran'ın misillemesinin ardından Necef Çölü bölgesindeki sanayi alanında bulunan bir fabrikada yangın çıktığı belirtildi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, sanayi bölgesindeki fabrikada bir yangın çıktığı ve bölgeden dumanların yükseldiği dikkati çekti. İran füzesinin doğrudan isabet kaydedip etmediğine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı'ndan yapılan açıklamada, İran'ın misillemesinde ilk belirlemelere göre ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.
TEL AVİV VE ÇEVRESİ HEDEFTE: BİNALAR HASAR GÖRDÜ
İran’ın, İsrail'in orta kesimini hedef alan ikinci misillemesinde ise "büyük Tel Aviv" olarak bilinen Gush Dan bölgesi dahil, geniş bir kesimde sirenler çaldı. Yedioth Ahronot gazetesi, İran'ın füze saldırısı nedeniyle Tel Aviv kenti yakınlarındaki Rosh HaAyin bölgesindeki bir apartmanda yangın çıktığını yazdı.

Petah Tikva kentinde ise bir binanın hasar gördüğü ve Tel Aviv'de bazı caddelerde hasar oluştuğu bildirildi. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı’ndan yapılan açıklamada ise ekiplerinin, Tel Aviv ve Bnei Brak'ta hasar gören bölgelere doğru yola çıktığı aktarıldı.
İsrail devlet televizyonu KAN, İran'ın ikinci misillemesinin ardından İsrail'in orta kesimindeki 7 kentte 17 farklı noktaya füze parçaları ve şarapnel düştüğünü aktardı.
KUZEYDE EŞ ZAMANLI SALDIRI: HİZBULLAH DEVREDE
Yedioth Ahronot gazetesinin haberinde, Lübnan'daki Hizbullah’ın İsrail’in kuzeyindeki Nehariye yerleşimine 5 roket attığı belirtildi. Haberde, Nehariye yerleşimine atılan roketlerin çoğunun önlendiği, geri kalanların açık alanlara isabet ettiği bildirildi.
Hizbullah’ın akşam saatlerinden bu yana kısa aralıklarla düzenlediği roket saldırıları nedeniyle Hayfa kenti dahil, İsrail’in kuzeyindeki Nehariye ve Avivim Celile bölgelerinde sirenlerin çaldığı ifade edildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Lübnan’a gece saatlerinde düzenlenen hava saldırılarında Hizbullah’a ait roket rampalarının hedef alındığı ileri sürüldü.

SİRENLER SUSMADI: KUZEYDE ART ARDA SALDIRILAR
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İran'dan füze ateşlendiğinin tespit edildiği ve hava savunma sistemlerinin İran füzelerini önlemeye çalıştığı bildirildi. İran misillemesinde, başta başkent Tel Aviv olmak üzere İsrail merkezindeki birçok kentte ve işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde sirenler çaldı.
Öte yandan İsrail'in Kanal 12 televizyonu, İran misillemesiyle eş zamanlı olarak Hizbullah'ın da İsrail'in kuzeyini hedef aldığı ve Safed'de sirenlerin çaldığını kaydetti. Hizbullah'ın roket saldırısında füzelerin bir kısmının açık alana düştüğü, birinin ise 89 numaralı karayoluna isabet ettiği aktarıldı.

BİR SAAT İÇİNDE ÜÇ SALDIRI: HAYFA VE ÇEVRESİ VURULDU
İsrail’de yayın yapan Kanal 12 televizyonu, İran’ın bir saatten kısa süre içinde İsrail’in kuzeyini 3 kez füze saldırılarıyla hedef aldığını bildirdi. Yedioth Ahronot gazetesinin haberinde ise Hayfa kenti başta olmak üzere İsrail’in kuzeyindeki Celile, Vadi Ara, Menaşe bölgeleri ve işgal altındaki Golan Tepelerinde sirenlerin çaldığı bildirildi.
İsrail'in kuzeyindeki Nehariye kentindeki bir otoparka Hizbullah roketinin isabet ettiğini aktaran haberde, Geşer Haziv, Kiryat Bialik ve Yaara yerleşimlerinde de bazı yapılarda hasar oluştuğu kaydedildi. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı ekiplerinin de Kfar Kana yerleşimi ile 85 numaralı karayoluna isabet ihbarının ardından bölgeye intikal ettiği belirtildi.

İHA TESİSİ DE HEDEF ALINDI
Haaretz gazetesindeki habere göre, güvenlik sektöründe faaliyet yürüten Veloryx’ten yapılan açıklamada, İran’ın misillemeleri sonucu Tel Aviv yakınlarındaki Petah Tikva kentinde bulunan ve şirket bünyesinde faaliyet gösteren Aero Sol’ün İHA üretim tesisinin ciddi hasar aldığı belirtildi. Açıklamada, hasarın büyüklüğüne ilişkin bilgi verilmedi.
Aero Sol’ün savunma amaçlı İHA sistemleri ürettiği ve yıllık gelirinin 4,7 ile 6,3 milyon dolar arasında değiştiği ifade edildi.



