Diyarbakır Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürü Özgür Turkay, ‘‘Meteorolojik verilere göre Türkiye‘de bu yıl geçen yıla oranla yüzde 60 fazla yağış düşmüş‘‘ dedi. DSİ 10. Bölge Müdürü Özgür Turkay, yaptığı açıklamada, müdürlüklerine bağlı 7 barajın bulunduğunu, bunlardan 4‘ünün enerji, 3‘ünün de sulama amaçlı kullanıldığını söyledi.
Karakaya, Kralkızı, Dicle ve Batman barajlarının enerji amaçlı, Devegeçidi, Göksu ve Derik Dumluca barajlarının sulama amaçlı olduğunu bildiren Özgür, Karakaya Barajı‘nda mevcut doluluk oranının yüzde 74, Kralkızı‘nda yüzde 23, Dicle‘de yüzde 90, Batman‘da yüzde 14, Göksu‘da yüzde 29, Devegeçidi‘nde yüzde 69 ve Derik Dumluca‘da ise yüzde 100 olduğunu bildirdi.
Özgür, bazı havzalarda halen kar olduğu için doluluk oranının düşük göründüğünü ancak karların erimesi ve ilkbahar yağmurlarıyla bu barajlardaki doluluk oranın çok yükseleceğini tahmin ettiklerini kaydetti. Devegeçidi Barajı‘nda ileride oluşabilecek riskleri azaltmak amacıyla 10 günü aşkın süredir saniyede 20 metreküp su tahliyesi yapıldığını anlatan Özgür, bu çalışmayı ileride büyük bir sıkıntı yaşanmaması için gerçekleştirdiklerini aktardı.




