Allah dostlarından birisi Hac mevsiminde insan kılığına girmiş olan İblis‘i Arafat‘ta gördü. Zayıflamış ve benzi solmuş, gözü yaşlı ve kamburu çıkmış olarak perişan bir haldeydi. İblis‘i tanıyan Allah dostu ona sordu:
- Niçin gözün yaşlıdır? Kim ağlattı seni?
- Ticaret yapmak fikri olmadan, sırf Allah rızası için Hac yapmaya gelenlerin, arzularının Allahü teala tarafından kabul edilmesinden korktum. Onun için ağlıyorum.
- Peki, seni zayıflatan nedir?
- Hacıları getiren atların inlemeden, kişneyerek gelmelerine üzüldüm. Halbuki benim yoluma gidenleri böyle götürselerdi, sevincim çok artardı.
- Ya benzini solduran nedir?
- Müslümanların ibadetlerine devam etmeleri ve birbirleriyle yardımlaşmaları. İsyanda yardımlaşsalardı, sevincim artardı.
- Seni çökertip, belini büken nedir?
-Kulların, ‘Ya Rabbi! Senden son nefeste imân-ı kâmil ile ölmemi istiyorum‘ diye yalvarmasıdır. Halbuki ben onları, kendi işlerini ve ibadetlerini beğendirip, imansız gitmeleri için çalışmaktayım. Allah‘a böyle yalvaranların, benim bu iş için çalıştığımı anlamalarından korkuyorum.
İstanbul‘un manevi mimarları
İstanbul türbe zengini
Bu ziyaret mekanları dışında ramazanda, bazıları Mimar Sinan tarafından yapılan şu türbeler de alternatif ziyaret mekanları arasında yer alıyor: "Eyüp‘teki Sokullu Mehmet Paşa ve Siyavuş Paşa, Ayasofya Camisi Mezarlığı‘ndaki 3. Murat, 2. Selim, Şehzadeler, 3. Mehmet, Beyazıt Meydanı yakınında Sinan Paşa, Üsküdar‘da Karacaahmet Mezarlığı‘nda Karaca Ahmet, Fatih Camisi‘nin mezarlığında Gülüstü Sultan, Eyüpsultan‘da 2. Mehmet.‘‘
Beşiktaş Meydan‘ındaki İstanbul Deniz Müzesi Komutanlığı‘na bağlı Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi, ramazan ayında da her Cuma günü öğleden sonra ziyaret edilebilir.
Öte yandan, Fatin‘deki Hüsrev Paşa, Emir Buhari, Merkez Efendi Mezarlığı arkasında Merkez Efendi, Sultanahmet‘te Fuat Paşa, Atikali‘de Nişancı Mehmet Paşa, Beşiktaş‘ta Güzelce Ali Paşa, Çemberlitaş Divanyolu‘nda 2. Mahmut, Fatih‘teki Emir Buhari Sokağı‘nda Cevat Paşa türbeleri, Fatih Camisi haziresinde Gazi Osman Paşa türbeleri, bu ramazan ayında ziyarete kapalı olacak İstanbul türbeleri arasında yer alıyor.





