Karadeniz’in en özel şehirlerinden biri olan Samsun, kendine özgü yöresel lezzetleri ile ziyaretçileri için farklı deneyimler sunar. Bu yazıda, Samsun’un birbirinden popüler yemeklerini bir araya getirdik. Pidesinden sarmasına, çorbasından mantısına, Samsun lezzetlerine buyurun!
Tirit
Samsun'un gözde yemeklerinden biri olan tirit, kaz eti ile hazırlanan özel bir lezzettir. Kaz ekmeği adı ile de bilinen tirit, kızgın kaz yağında batırılan yufkalar ve bulgur pilavının bir araya getirilmesi ile hazırlanır. Çatal ve kaşık kullanılmadan tüketilen tirit, Samsun’un en bilindik yöresel lezzetlerindendir.
Fasulyeli Mısır Çorbası
Fasulyeli mısır çorbası; kuru bakliyatlar, mısır ve kırılmış pirinci içerir. Hem çorba hem de ana yemek kadar doyurucu olan bu lezzet, Samsunluların sofralarında sıklıkla yer verdiği bir lezzettir.
Katık Böreği
Katık böreği, uzun bir hazırlık sürecine sahip olan, zahmetli bir yemektir. Bu börek; buğday yarmasının ıslatılması, karışıma zeytinyağı ve tuz eklenmesi ile yapılır. Ardından odun fırınında pişirilen börek, özellikle kahvaltı sofralarında olmak üzere günün her öğününde tercih edilir.
Kaz Asması
Geleneksel bir yemek olan kaz asması, özellikle bayram ve düğün gibi özel günlerde sıkça hazırlanan bir lezzettir. Kaz eti, pilav ve çeşitli baharatlar ile hazırlanan kaz asması yemeği, yöresel bir lezzettir.
Ispanak Çorbası
Ispanak çorbası, içerisinde yoğurt ve yumurta ile terbiye edilen ıspanak, pirinç ve mısır gibi malzemeleri barındıran bir başlangıçtır. Kış aylarının favori çorbasıdır. Soğuk günlerde iç ısıtmak için ideal bir tercihtir.
Bafra Pidesi
Samsun denildiğinde akla ilk Bafra pidesi gelir. Bafra pidesi, Bafra ilçesine özgü bir pide olarak karşımıza çıkar. İçerisinde; karabiber, soğan, acı biber ve kıyma bulunur. Bafra pidesi, sıcak olarak tüketilen bir yiyecektir.
Baklalı Sarma
Samsun mutfağının sevilen sarmalarından olan baklalı sarma; asma yaprağı, bakla, dana kaburga ve yarma gibi malzemeler içerir. Özellikle bayram ve düğün sofralarının vazgeçilmezi olan bu lezzet, yanında yoğurt ile servis edilir.
Kuzu Büryan
Kuzu büryan, kuyu kebabı olarak da bilinen özel bir Samsun yemeğidir. Kuzu etinin, odun ateşinde kuyuda pişirilerek hazırlandığı bu lezzet, genelde bayram sofralarında ve özel günlerde tercih edilir. Genelde bulgur pilavı ile birlikte servise sunulur.
Kağıtta Hamsi
Karadeniz'in sembolü hamsi, Samsun mutfağında özel bir konuma sahiptir. Kağıtta hamsi, bu lezzetli balık kullanılarak hazırlanır. Pişirilirken etrafı kirletmeyen ve hoş olmayan bir koku bırakmayan bu tarif, evlerde sıklıkla yapılan bir tariftir. Samsun’un balık restoranlarında bu farklı aromatik hamsiyi mutlaka deneyin!
Samsun Mantısı
Türk mutfağının vazgeçilmezi olan mantı, Samsun mutfağında da kendine özgü bir yorum ile karşımıza çıkar. Samsun mantısı, cevizli sosu ile bilinir. Bu mantının alametifarikası, cevizli sosudur. Kayseri mantısına benzerlik gösterse de daha büyük hamur yapısına sahiptir.
Mantarlı Pilav
Vezirköprü ilçesine özgü olan mantarlı pilav, farklı bir yan yemek seçeneğidir. Mantar ve pilavın bir araya getirildiği bu yemek, özellikle düğün ve bayram gibi özel günlerde tercih edilir. Doyurucu bir alternatiftir.
Haluçka Çorbası
Haluçka çorbası, hamurun tavuk ve nohut ile birleştirilerek hazırlandığı doyurucu bir yemektir. Yöre halkı tarafından ana yemek olarak tüketilen bu çorba, oldukça lezizdir!
Böbrek Sote
Samsun mutfağının çeşitliliğini yansıtan böbrek sote; dana böbreği, yağ, soğan ve domates ile hazırlanır. Yöreye özgü dağ kekikleri ile tatlandırılır. Bu lezzet, sakatat sevenlerin tercihi olabilir.
Fasulye Turşusu
Karadeniz usulü fasulye turşusu, Samsun yöresinin sevdiği bir turşu çeşididir. Kış aylarında sıkça tüketilen bu turşu, taze fasulyeden yapılır.