Küresel piyasalarda gözler, Orta Doğu'daki tansiyonun düşüp düşmeyeceğine dair gelecek haber akışlarına çevrildi. Ekonomist Filiz Eryılmaz, katıldığı televizyon programında yatırımcıların nefesini tutarak beklediği kritik tarihleri ve fiyatlama senaryolarını paylaştı. Piyasanın şu an en güçlü savaş bitiyor fiyatlamasını yaptığını kaydeden Eryılmaz, Hürmüz Boğazı ve petrol arzı üzerinden küresel enflasyonu sarsacak uyarılarda bulundu. Özellikle enerji yataklarındaki hasar ve tedarik zincirindeki bozulma, barış gelse dahi maliyetlerin yüksek kalacağına işaret ediyor.

ESKİ FİYAT SEVİYELERİNİ UNUTMAK GEREKİYOR
Daha önce görülen düşük seviyelerin geride kaldığını belirten Eryılmaz, durumu şu sözlerle özetledi: “Barışa dönülse bile artık eski fiyat seviyelerini unutmamız gerekiyor. Başta İran olmak üzere bazı petrol yatakları ve Katar’daki LNG merkezleri ciddi zarar gördü. Hürmüz’ün açılması bile trafiğin toparlanmasının 2–3 ay alacağı anlamına geliyor. Artık 60–70 dolar bandını unutmak, 70–80 dolar arasında bir denge oluşup oluşmayacağına bakmak gerekiyor.”

GÜMÜŞ NEDEN ALTININ ÖNÜNE GEÇTİ?
Kıymetli metaller cephesinde gümüşün sergilediği %5,5’lik artış, altındaki yükselişi gölgede bıraktı. Altının ons bazında %1,7, gram bazında ise yaklaşık %2 artışla daha sönük kaldığını vurgulayan Eryılmaz, bu makasın nedenini sanayi talebine bağladı. Eryılmaz, gümüşün performansını şu verilere dayandırdı: “Gümüşün daha güçlü yükselmesinin sebebi sanayi metali olması. Eğer savaş bitiyorsa, ekonomik büyüme zarar görmeyecek ve üretim devam edecek demektir. Bu da gümüşe olan talebi artırıyor. Altının zayıf kalmasının bir diğer nedeni ise yatırımcıların tarihi rekorlar kıran borsalara yönelmesidir.”

NİSANIN SON 10 GÜNÜNE DİKKAT
Yatırımcıları Nisan ayının son 10 gününde haber akışlarına göre pozisyon alması gerektiğini hatırlatan Eryılmaz, sürecin barışa evrilmesi durumunda petrolün bir miktar daha gerileyebileceğini ifade etti. Küresel enflasyon şokunun geçici olması için kalıcı barışın şart olduğunu söyleyen Eryılmaz, aksi senaryoda çok daha zorlu bir sürecin yaşanabileceğini vurguladı. Türkiye ekonomisi açısından da hedeflerden sapılmaması için barış ortamının belirleyici olacağı, haberler tersine dönerse hem altın hem gümüşte yeniden baskı görülebileceği kaydedildi.




