1979’da devrilen Şah’ın oğlu olan ve uzun süredir ABD'de yaşayan Rıza Pehlevi hakkında neler ifade ediliyor?
ABD'nin mevcut yönetimi Rıza Pehlevi´ye nasıl bakıyor?
Kimileri, birileri İran'daki iç karışıklıktan ve kaostan nemalanarak Rıza Pehlevi'yi işaret ediyor.
Ancak, ABD'nin en tepesinde yer alan isim dahi bu konuda bir yorum yapmaktan kaçınıyor.
ŞALOM NASIL BİR YORUM YAPTI?
Yahudi cemaatinin Türkiye'deki gazetesi olan Şalom, İran'daki gösterilerden yola çıkarak ABD Başkanı'nın bir değerlendirmesini sayfalarına taşıdı.
Şalom'da yer alan haber ve yorum şöyle;
"ABD Başkanı Donald Trump, İran´daki protestoların devam ettiği bir dönemde yaptığı açıklamalarda, İran veliaht prensi Rıza Pehlevi´ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Trump, “Pehlevi iyi biri gibi görünüyor. Ancak kendi ülkesinde nasıl bir rol oynayacağını gerçekten bilmiyorum. İran halkı onun liderliğini kabul eder mi, bundan emin değilim. Ancak kabul ederlerse, bu benim için bir sorun olmaz hatta olumlu bir gelişme olur” dedi.
Daha önce İran’daki protestolara destek mesajları veren ancak Pehlevi’ye açık destek vermekten kaçınan Trump, Washington yönetiminin bu aşamada net bir tutum almadığını belirterek, “Henüz o noktada değiliz” ifadesini kullandı.
Trump, İran’daki rejimin protestolar nedeniyle çökebileceğini, fakat bunun kesin olmadığını belirtti.
Pehlevi’nin 1979’da devrilen Şah’ın oğlu olduğunu, uzun süredir ABD’de yaşadığını ve muhalefet içinde öne çıkan bir ses olduğunu hatırlattı.
İran’daki muhalefetin parçalı olduğunu vurgulayan uzmanlar da Pehlevi’nin etkisinin sınırlı olabileceğini belirtiyor."
RIZA PEHLEVİ KİMDİR?
Rıza Pehlevi, İran’ın son imparatorluk hanedanı olan Pehlevi Hanedanı’nın sürgündeki veliaht prensi...
31 Ekim 1960’ta Tahran’da doğdu.
İran’ın son şahı Muhammed Rıza Pehlevi ile Şahbanu Farah Pehlevi’nin en büyük oğlu.
1980’den beri sürgündeki hanedanın başkanı.
İran İmparatorluk Hava Kuvvetleri için pilotluk eğitimine başladı ve 1978’de 17 yaşında eğitim için ABD’ye gitti.
Ancak 1979 İran Devrimi nedeniyle ailesiyle birlikte ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
Halen ABD'de yaşıyor.





