Şanlıurfa - Öymen, Tarım Öğretiminin 163. Yılı etkinlikleri kapsamında Harran Üniversitesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesince Eyyübiye Yerleşkesinde gerçekleştirilen etkinlikte "Türkiye‘nin Uluslararası İlişkileri ve Karşılaştığı Sorunlar" konulu konuşmasında, Türkiye‘nin Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) bakımında dünya ülkeleri arasında 17‘nci sırada yer aldığını ifade etti.
Buna karşılık kişi başına gelir ortalamasında Türkiye‘nin 77‘nci sırada bulunduğunu bildiren Öymen, "Biz zengin bir ülkenin fakir çocuklarıyız" dedi.
Birleşmiş Milletler tarafından yapılan "İnsan Gelişim Endeksinde", Türkiye‘nin 84. sırada yer aldığını anlatan Öymen, şöyle devam etti:
"Bu gerçekten çok düşündürücü bir konu. Toplam milli gelirinden eğitime harcanan para açısından ülkemiz dünya ülkeleri arasında 105. sırada. Böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Avrupa içinde milli gelir açısından 6. sıradayız. Toprak büyüklüğü bakımında Avrupa‘da, Türkiye‘den daha büyük bir ülke yok. Nüfus açısından bizden fazla olan bir tek Almanya var, onu da 2014 yılında yakalayacağız. Bu tarihten sonra nüfusu Avrupa‘da en fazla olan ülke Türkiye olacak. Yani bunun için aile başına 3 çocuk yapmak şart değil."
Türkiye‘de bölgeler arasında gelişmişlik farklarının bariz şekilde hissedildiğine değinen Öymen, günlük geliri 1 doların altında olan insanların sayısının azımsamayacak kadar çok olduğunu ifade etti.
"Türkiye‘de yaklaşık 800 bin kişi açlık sınırının altında yaşıyor" diyen Onur Öymen, halkın yüzde 20‘sinin İspanya standardında, yüzde 20‘sinin ise Fas‘ın gelir düzeyinde olduğunu savundu.





